top of page
  • Aagje Blok

aagje bakt: Rotweinkuchen


Het is morgen International Chocolate Cake Day! En om goed voorbereid te zijn, bakken we vandaag vast een Schoko-Rotweinkuchen. Dit recept komt uit ons boek BACK! Het Duitse bakboek, dat talloze recepten herbergt uit de Duitse schoonfamilie. Zo ook dit recept uit de jaren zeventig, dat gezien de vele vlekken veelvuldig werd gebakken door de eigenaresse: oma Ellen. Ernaast had ze met de hand geschreven – licht geïrriteerd – ‘dat het wel wat alcoholischer mocht’. Zo gezegd, zo gedaan…


voor 1 cake:


150 g bruine basterdsuiker

3 eieren

125 ml zonnebloemolie

175 g bloem

½ zakje bakpoeder

1 el cacaopoeder

1 tl kaneel

75 g pure chocoladevlokken

4 el rode wijn (stevige)


1. Vet een cake- of springvorm in en bestuif met wat bloem; klop het teveel aan bloem eruit. Verwarm de oven voor op 160 ºC.

2. Doe de basterdsuiker in een kom, breek de eieren erboven en klop met een mixer tot een schuimige massa. Roer de olie erdoor. Meng in een tweede kom de bloem met het bakpoeder, cacaopoeder, kaneel en de chocovlokken. Voeg dit beetje bij beetje bij het eiermengsel, giet de wijn erbij en meng. Schep het beslag in de vorm en bak 50-60 min. in de oven. Test met een satéprikker of hij gaar is: steek die in het dikste deel, de prikker moet er droog uit komen. Neem de cake uit de oven en laat op een rooster afkoelen; bestuif eventueel nog met poedersuiker, of versier met chocoglazuur.


Dit recept is afkomstig uit ons boek BACK! Het Duitse Bakboek, dat je hier en in de (online) boekhandel kunt kopen.


foto © uitg. aagjeblok0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page