top of page
  • Aagje Blok

aagje bakt: Sektkuchen


Het is vandaag Anti-dieetdag! Nou, wat ons betreft is er een prima manier om dat te vieren: met een taart. Zoals deze Sekt-taart, uit ons boek BACK! Het Duitse Bakboek. Sekt is te vergelijken met Franse champagne en wordt in Duitsland bij allerlei gelegenheden geschonken – en zeker niet alleen bij Oud en Nieuw. Een van de leukste momenten: Sekt mit Kuchen, bijvoorbeeld als je jarig bent. Zeker zo leuk: Sekt in Kuchen.


voor de cake:

150 g zachte roomboter + extra om in te vetten

325 g suiker

1 tl vanillepasta

350 g (patisserie)bloem

3 tl bakpoeder

1 tl zout

250 ml Sekt*

6 eiwitten


voor de botercrème:

115 g zachte roomboter

250 g poedersuiker

6 el Sekt

en: twee ronde springvormen (ø 24) en eetbare bloemen


1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de springvormen in en bestuif licht met bloem; klop het teveel aan bloem eruit. Klop in een kom de boter met suiker en vanille tot een crème (dit duurt circa 5 min. als je met echt zachte boter begint). Vermeng ondertussen in een tweede kom de bloem met bakpoeder en zout. Doe dit bloemmengsel beetje bij beetje bij het boter-suikermengsel en giet er af en toe wat sekt bij om te voorkomen dat het te droog wordt. Ga zo door tot alle bloem en sekt met het boter-suikermengsel zijn gecombineerd.

2. Klop in een derde, brandschone kom de eiwitten tot stijve pieken. Schep in porties heel voorzichtig door het beslag en verdeel dit over de springvormen. Bak de cakes in 30-35 min. gaar en zachtgeel; als je er een satéprikker in steekt, moet die er droog uit komen. Neem uit de oven en laat in de vorm afkoelen.

3. Maak de botercrème: klop de room boter luchtig. Zeef de poedersuiker en voeg die beetje bij beetje toe; meng steeds goed voor je weer poedersuiker erbij doet. Voeg zodra de crème stijver wordt, af en toe wat Sekt toe en wissel vervolgens poedersuiker en Sekt steeds af. Blijf zo doorgaan tot alle poedersuiker en Sekt zijn verwerkt. De crème moet nu mooi zacht en luchtig zijn en niet te dun, want dan loopt hij van je taart af.

4. Neem de afgekoelde taarten uit hun springvorm en leg een exemplaar op een bord of schaal. Schep eenderde deel van de botercrème erop en strijk mooi glad. Leg de tweede taart er voorzichtig op en verdeel de rest van de botercrème over de boven- en zijkant. Strijk glad en versier, bijvoorbeeld met eetbare bloemen of vers fruit.


* Neem goede sekt met krachtige smaak, en niet een goedkope fles bocht die of heel zoet of azijndroog is. Wij gebruikten een riesling brut.


Dit recept is afkomstig uit BACK! Het Duitse Bakboek, op deze site te bestellen, of bij de (online) boekhandel


© foto uitgeverij aagje blok


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page