top of page
  • Aagje Blok

aagje bakt: ZebrakuchenZebrakuchen is een echte Duitse klassieker, en is te vergelijken met een marmercaker, maar dan wat leuker van vorm. Het intrigerendst aan deze makkelijke cake, is hoe de zebra aan zijn strepen komt. Je schept namelijk laagjes cakebeslag – licht en donker – op elkaar en zet de vorm vervolgens zo de oven in. Je hoeft dit dus niet, zoals bij een spekkoek, laagje voor laagje te bakken en steeds te wachten tot het vorige laagje is gestold. Die truc staat of valt met de consistentie van het beslag: het moet dun genoeg zijn om mooi uit te lopen, maar ook weer niet zo dun dat het allemaal zo naar de randen van je springvorm walst. Nog een truc: neem niet te kleine lepels, want dan wordt de zebra eerder een vlekkerig paard....


voor 1 springvorm van 26ø


150 g suiker

4 middelgrote eieren

250 ml zonnebloemolie

100 ml melk (kan ook havermelk zijn)

1 tl vanille-extract

300 g zelfrijzend bakmeel

1 tl bakpoeder

¼ tl zout

2 el cacaopoeder

2 el espresso of extra melk


1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier; vet de rand van de springvorm in en bestuif met bloem. Klop het teveel aan bloem eruit.

2. Klop de suiker schuimig met de eieren, zonnebloemolie, melk en vanille. Dit vergt ca. 4 min.

3. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Meng bakmeel met bakpoeder en zout en schep beetje bij beetje bij het eiermengsel. Schep het er enkel door – hoe langer je klopt, hoe taaier de boel wordt, en dat wil je niet! Roer in een kom het cacaopoeder tot een papje; doe dit met espresso voor een wat diepere smaak, of gebruik 2 el melk.

4. Doe de helft van het beslag bij het cacaomengsel en schep luchtig dooreen. Neem een flinke lepel (bv. een opscheplepel) en schep een laag wit beslag in de vorm. Schep er een laagje donker beslag gewoon bovenop; het beslag loopt uit zichzelf langzaam uit naar de randen van de vorm. Ga zo door tot je al het beslag hebt verbruikt.

5. Zet de vorm in de oven en bak ca. 35 min.; test met een satéprikker of de cake gaar is (de prikker moet er schoon uit komen). Neem uit de oven en laat in de vorm afkoelen.
* Zebrakuchen wordt vaak afgemaakt met een licht glazuur, maar eigenlijk heeft het dat helemaal niet nodig. Mocht je dat toch willen, meng dan 100 g poedersuiker met 1,5 el water of citroensap, en roer goed tot alle klontjes eruit zijn. Druppel dit over de afgekoelde cake.


© foto's uitg. aagjeblok
0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page