top of page
  • Aagje Blok

Aagje leest: Deftig vegetarisch, Alpenküche

– van Anne-Katrin Weber en Wolfgang Schardt
Net als de Duitse keuken zucht ook de Alpenkeuken onder een berg clichés. Als makers van Duitse kookboeken kennen we ze maar al te goed: ‘Je krijgt alleen maar vlees’, ‘het is allemaal zo tuttig’ en ga zo maar door. Dat is natuurlijk onzin, en gelukkig zijn er genoeg (Duitstalige) boeken die het tegendeel bewijzen. Onlangs kochten we zo’n heerlijk exemplaar: Deftig vegetarisch, Alpenküche, een boek voor iedereen die al weet – of graag wil ervaren – dat de Alpenküche echt meer is dan een bord Spätzle met een berg kaas.


Auteur Anne-Katrin Weber is een vaste kracht in de Duitse kookboekenscene en heeft al talloze titels op haar naam staan. Ze werkt regelmatig samen met fotograaf Wolfgang Schardt, een man die zulke waanzinnig mooie foto’s maakt dat we bijna blind elk boek met zijn werk erin aanschaffen. (Wil je kwijlen, kijk dan vooral even op https://www.veggielicious.de/rezepte, de website van de twee, boordevol recepten en prachtig beeld).


Weber legt in de inleiding uit waarom juist de Alpenküche zo veel goede vegetarische gerechten kent: ‘Die ursprüngliche Alpenküche ist vom abgeschiedenen Leben auf den Almen und in den Bergdörfern geprägt (...) Die vegetarische Gerichte der Alpenregion sind keine neue, trendige Erfindung, sondern haben eine lange Tradition – häufig entstanden aus der Not und aufgrund der besonderen klimatischen Bedingungen.’

Het vormt de opmaat voor een verzameling recepten die geen moment geforceerd ‘te modern’ of juist tuttig aanvoelt – alles is even heerlijk en maakbaar. Ja, ook voor Nederlandse lezers, want het meeste is hier gewoon te krijgen of goed te vervangen.*Naast verrassende Knödel (nee, die zijn niet eng – het zijn gewoon balletjes) vind je heerlijke pastasoorten die je misschien nog niet kent, zoals Schlutzkrapfen; bijzondere soepen – de Rote-Bete-Bouillon is zalig – en allerlei intrigerende hoofdgerechten.

Wat dacht je van hartige Kaiserschmarren (Grüner Kaiserschmarren mit Kräutertopfen) of Wirsingstrudel. Er zijn toetjes (parfait van pompoenpitten!), brood- en inmaakrecepten en baksels, kortom: een complete collectie lekkers, waarin je vlees of vis echt geen seconde mist. Niet alles is even snel te maken, maar Weber loodst je moeiteloos door alle stappen heen.


Wie de Italiaanse en Duitse keuken goed kent, zal duidelijke invloeden herkennen (al kun je je natuurlijk afvragen wie wie beïnvloedt), maar elk recept heeft toch duidelijk een eigen twist. En dat maakt Deftig vegetarisch, Alpenküche echt een aanrader voor iedereen die van koken houdt, al dan niet Alpenküchig, en wel wat nieuwe inspiratie kan gebruiken. Want het is niet alleen een goede kennismaking met een hier onbekendere keuken: het is vooral een enorm origineel kookboek. Een absolute aanwinst dus voor je kookboekcollectie (en een ideaal cadeau voor wie ‘alles al heeft’!).

Deftig vegetarisch, Alpenküche, Wolfgang Schardt (fotograaf) en Anne-Katrin Weber (auteur), in het Duits, 192 blz.; uitg. Becker Joest Volk Verlag 2022, isbn 978-3-95453-267-4

In Nederland zul je het boek moeten bestellen; wij kochten het online bij Donner in Rotterdam.


* Overigens: er bestaat dus gewoon een Oostenrijkse webshop vol lekkers, die in Nederland levert! www.fromaustria.com/nl/culinair0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page