aagje maakt: Gekaramelliseerde uien
- Aagje Blok
- 11 uur geleden
- 1 minuten om te lezen

Â
Deze uien zijn toch een dosis lekker! Het is een ideaal gerechtje om bijvoorbeeld een keer op een zondag te maken en een paar dagen op voorraad te hebben – als je dat lukt. Heerlijk door een maaltijdsalade, als vulling in een tosti met oude kaas (!), of om een snelle Flammkuchen mee te maken: deeg, een laag crème fraîche met verse kruiden en knoflook, deze uien erover, een paar ansjovisjes erop en klaar is kees!
Â
3 grote (rode) uien
2 el olijfolie
1 el bruine basterdsuiker
2 el balsamico
zout, peper
Â
1. Verwarm de oven voor op 170 ºC. Snijd de uien in dunne ringen en meng die in een kom met de olie, suiker, balsamico, zout en en ruimschoots peper.
2. Spreid de uien in een enkele laag uit op een bakplaat. Zorg dat ze echt plek hebben, want anders worden ze gestoofd in plaats van gebakken. Rooster ze in de oven tot ze mooi bruin en gaar zijn – dit duurt circa 45 min. Controleer tussentijds of ze niet te hard gaan – verlaag in dat geval de oventemperatuur. Rooster ze vooral niet te kort, want ze hebben die tijd echt wel nodig, en soms zelfs nog wat langer.
3. Neem uit de oven en verwerk verder, of laat afkoelen.
Â
Nog een optie: maak er een saus van door 4 el bouillon aan de gare uien toe te voegen, een scheut port of wijn, een paar naaldjes rozemarijn en het geheel, terwijl je het verwarmt, te binden met een klein beetje maïzena.
© foto uitg. aagjeblok
Â