top of page
  • Aagje Blok

Aagje maakt: kwark-notenburgers



Het is Internationale Hamburger Dag! Leuk om vandaag dus een burger te maken, en nee – die hoeft helemaal niet van vlees te zijn. Vegetarische burgers zijn namelijk heerlijk en gezond, zeker als je deze kwark-notenburgers maakt. En mocht je bij kwark een gezicht trekken: die proef je helemaal niet. De bijbehorende saus is hier in huis favoriet en doet het ook heerlijk bij heel andere gerechten, zoals een gebakken visje. Laat je nou niet verleiden om echte verse gember te gebruiken – de zoetheid van de siroop is nou juist wat deze saus zo onweerstaanbaar maakt.


voor 4


voor de burgers:

500 g magere kwark

1 rode ui

flinke handvol bieslook

1 chilipeper

1 groot ei

65 g gemengde noten, grof gehakt

100 g havermout

zout

boter om in te bakken


voor de saus:

2 zure appels

4 bolletjes gember op siroop

6 el yoghurtmayonaise

6 el magere yoghurt

4 tl verse dille, kleingesneden

zout, peper

1. Maak eerst de burgers: doe de kwark in een kom. Pel en snipper de ui en doe bij de kwark; was de bieslooksprietjes en knip fijn. Snijd ook het chilipepertje fijn. Meng ui, bieslook en chili samen met de overige ingrediënten (behalve de boter) door de kwark en breng krachtig op smaak met zout. Verdeel in 4 porties en rol elke portie tussen je handen tot een bal; druk iets platter en leg op een bord. Laat minimaal 10 min. in de koelkast rusten.

2. Maak ondertussen de saus: schil de appels en rasp grof. Laat de gember goed uitlekken en snijd heel fijn. Meng de appelrasp en gember in een kom met de mayonaise, yoghurt en dille en breng op smaak met zout en peper. Zet weg.

3. Neem de burgers uit de koelkast. Vrees niet: ze zien er zacht en moeilijk te bakken uit, maar het komt goed! Verwarm een koekenpan op laag vuur, doe er een klontje boter in en bak de burgers 5 min. Keer ze voorzichtig om en bak de andere kant (pas goed op, ze worden snel donker!).

Serveer de burgers bijvoorbeeld op een geroosterd bolletje met wat sla, een dot saus erop en gebakken uien, of uienjam.


Dit recept komt uit ons boek Koch! Vegetarisch, te koop bij de (online) boekhandel,

ISBN 9789462501393.

© foto John Fornander | Unsplash


0 comments

Related Posts

See All
bottom of page