top of page
  • Aagje Blok

Aagje maakt: Linsen-Zucchini-Bällchen


oftewel: Linzen-courgetteballetjes


Het is vandaag Wereldpeulvruchtendag. Ingesteld door Verenigde Naties in 2019 om de voordelen van peulvruchten onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Peulvruchten zijn een uitstekende bron van eiwitten, vezels en mineralen en de ideale vleesvervanger nu we minder vlees moeten gaan eten. Wij Aagjes zijn dol op peulvruchten, alleen al omdat ze zo ontzettend handig zijn om op voorraad te hebben... Deze vegetarische balletjes zijn heerlijk als borrelhapje, maar kunnen ook heel goed als hoofdmaaltijd fungeren. Bijvoorbeeld met een yoghurt- of kwarkdip en een groene salade. Het is even een kledderig klusje, maar dan heb je ook wat!


voor circa 30 balletjes 1 banaansjalot (of 1 rode ui)

1 el olijfolie

125 g rode linzen

125 g ricotta

1 limoen

1 courgette

2 knoflookteentjes

1 rode chilipeper

handjevol kleingesneden peterselie

35 g geraspte Parmezaanse kaas

70 g panko (of paneermeel)

2 tl bloem

zout, peper

beetje olijfolie 1. Pel en snipper de sjalot. Verhit de olie in een hoge steelpan en fruit daarin de uiensnippers. Voeg de linzen en 400 ml water toe, breng aan de kook en laat circa 25 min. zachtjes koken. Breng op smaak met wat zout en peper en kook nog 5 min. Laat afkoelen. Pureer vervolgens de afgekoelde linzen in een blender kort met de ricotta.

2. Boen de limoen schoon en rasp de schil boven een kom. Boen ook de courgette schoon en rasp grof; knijp het vocht met je handen eruit en voeg de rasp toe aan de limoen in de kom. Pel en snipper de knoflookteentjes, maak de chilipeper schoon en snijd fijn. Meng vervolgens met de courgetterasp, knoflook, chilipeper, peterselie, parmezaan en panko. Breng krachtig op smaak met zout en peper, voeg naar keuze nog wat bloem toe om het geheel iets steviger te maken en vorm er met vochtige handen balletjes van.

3. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bedruppel heel licht met olijfolie. Bak 25 min. in de oven en keer ze een keer om te voorkomen dat ze papperig worden; zet de grill aan en gril ze nog eens 5-8 minuten tot ze lekker krokant zijn.


© foto Uitgeverij Aagje Blok Dit recept verscheen eerder in KOCH! De Duitse vegetarische keuken, verkrijgbaar hier op de site en in de (online) boekhandel.


0 comments

Related Posts

See All
bottom of page