top of page
  • Aagje Blok

Aagje maakt: Milchreiskuchen


Op 1 juni is het Wereldmelkdag, een initiatief van de Wereldvoedselorganisatie FAO sinds 2001. Op Wereldmelkdag wordt overal ter wereld het bestaan van melk toegejuicht als onderdeel van gezonde voeding. En er zijn natuurlijk talloze recepten met melk die je kunt maken om deze dag te vieren – ook minder ‘gezonde’– en met dit mooie weer ligt ijs voor de hand. Maar wij pakken een traditioneel Duits recept uit ons eigen boek Back!, namelijk Milchreiskuchen. Een soort van rijstevlaai, maar dan anders.


voor 12 punten 1 biocitroen

1 l halfvolle melk

snufje zout

100 g suiker

250 g dessertrijst

1 kaneelstokje

100 g blanke amandelen

boter voor de vorm

panko of grof paneermeel

4 eieren

poedersuiker


1. Boen de citroen schoon en rasp de schil fijn; pas op dat er geen wit meekomt, want dat maakt het bitter. Doe de melk met de citroenrasp, een snufje zout en de helft van de suiker in een pan en breng al roerend op laag vuur aan de kook. Strooi de rijst erbij, voeg het kaneelstokje toe en kook gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking; wij hadden ruim 30 min. nodig. Pas op dat de boel niet aanbrandt! Neem van het vuur en laat tot lauw afkoelen.

2. Doe de amandelen met de resterende suiker in een keukenmachine en maal tot poeder.

3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde bakvorm (24 cm ø) in met boter en bestrooi met panko of paneermeel. Schep het amandelmengsel door de rijstepap en roer er een voor een de eieren door. Schenk het beslag in de vorm en bak de taart 35-40 min.

4. Neem uit de oven en laat afkoelen; bestrooi voor het serveren met poedersuiker en serveer met een lepel frisse of wat zure vruchtencompote. De taart is behoorlijk zwaar, dus serveer kleine stukjes!


Je kunt met dit recept eindeloos variëren; voeg bijvoorbeeld wat saffraan toe, of roer er wat kokosmelk en geraspte kokos door. Meng er 50 g verse bosbessen doorheen, of laat de bovenkant karamel­liseren met wat bruine suiker.


© foto: Marjan Cerneij@istockphoto.com

Dit recept komt uit Back! Het Duitse bakboek, verkrijgbaar hier op de site en in de (online) boekhandel.



0 comments

Related Posts

See All

Comentários


bottom of page