top of page
  • Aagje Blok

Aagje to the rescue!


Soms mist een gerecht iets en kun je niet helemaal benoemen wat het is… Of het heeft juist te veel. Wat nu? Aagje to the rescue: onze top-5 van kruiden en specerijen om een bijna-klaar gerecht te redden!


1. Citroensap. Veel koks hebben de neiging bij een flauwe saus meer zout toe te voegen. Toch is het vaak niet het zout dat ontbreekt, maar iets zuurs. Scheutje citroensap erbij en de hele boel fleurt op (en het is nog gezonder ook). Dreigt de inhoud van je pan echt saai te worden: wat geraspte citroenschil erbij. Wereld van verschil!


2. Kerrie. Kerriepoeder lijkt een beetje ‘uit’, iets uit een jaren-70-kookboek – vandaag de dag zijn we liever in de weer met currypasta’s en rubs. Toch is simpel kerriepoeder perfect om een gerecht net een beetje body te geven. Dat geldt niet alleen voor oosterse gerechten; probeer maar eens een beetje kerriepoeder in te flauwe spinazie of in een saus met paddenstoelen en feta. Perfetto!


3. Laurier. Mist je pastasaus diepte, is je curry net iets te zoet of blijft je stoofvlees wat flauw? Laat minimaal 10 min. een flink (vooral niet te oud!) laurierblad meestoven. Het neemt het zoetige weg en geeft een tomatensaus een prachtige diepte. Laat het bij een saus met subtielere smaak niet te lang meetrekken (en neem niet gelijk een handvol), want laurier kan ook enorm overheersen.


4. Peterselie. Te zout of te krachtig van smaak geworden? Handje kleingesneden peterselie, al dan niet uit de vriezer, doet wonderen. Zelfde geldt trouwens voor een blokje diepvriesspinazie.


5. Gerookt paprikapoeder – haalt een saus enorm op en is echt ons culinaire 'duizendingendoekje'. Gebruik het met mate als je het alleen neemt om een smaak te verdiepen, of ga lekker los als je van een goede rooksmaak houdt.


0 comments

Related Posts

See All

תגובות


bottom of page