Het is vandaag Whiskydag! Nou heb ik daar geen aparte dag voor nodig, want ik ben dol op whisky. Dat vinden mensen soms raar – een vrouw die van whisky houdt? Jazeker: voor een goede single malt mag je mij zo uit mijn bed halen. Voor dit recept heb je maar een klein beetje whisky nodig, dus zorg ervoor dat het een goed sterke is. Laat vooral het glazuur niet achterwege. Het is namelijk juist de combinatie die het ‘m doet!
voor het deeg
125 g boter
150 g zelfrijzend bakmeel
220 g fijne suiker
90 g haverzemelen
80 g kokos
70 g grof gehakte walnoten + 55 g extra
2 eieren
1 el honing
voor het glazuur
45 g boter
120 g poedersuiker
1 el honing
1 tl whisky (naar keuze)
1 el heet water
1. Smelt de boter voor het deeg en laat afkoelen. Zeef het bakmeel boven een ruime kom en vermeng met suiker, haverzemelen, kokos en 70 g walnoten. Voeg de eieren en de honing toe en tot slot de gesmolten boter; meng goed.
2. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed een brownievorm (ca. 23 x 31) met bakpapier en zorg dat er aan alle kanten flink wat papier overheen hangt. Druk het deeg er gelijkmatig in uit. Schuif in de oven en bak in 30-35 min. gaar (als je de vorm schudt, mag er niets meer trillen). Neem uit de oven en laat in de vorm afkoelen.
3. Smelt ondertussen de boter voor het glazuur. Zeef de poedersuiker boven een kommetje en voeg honing, whisky, heet water en de gesmolten boter toe en roer goed door. Het moet nu een schenkbare consistentie hebben; voeg eventueel nog wat heet water toe als het te dik lijkt. Giet gelijkmatig over de koek in de vorm. Rooster de extra walnoten kort in een droge pan, hak grof en strooi ze over het glazuur. Snijd de koek pas in blokjes als het geheel goed is afgekoeld. [MT]
Comments