top of page
  • Aagje Blok

Koken met een oudje

Updated: Sep 12, 2020


Een lieve vriendin – ook verzot op retro (kook-)boeken – scoorde dit boekje bij de kringloop in Groesbeek: 50 heerlijke salades. Het boekje maakt deel uit van een serie tv-kookboekjes ‘Het neusje van de zalm’, uitgeven door Zomer & Keuning in 1967. De tijd waarin een avocado nog een ‘avocado-peer’ werd genoemd. Het is een boekje met een missie, want ‘de Nederlander is nogal primitief op het gebied van salades’. Dit boekje moest daar verandering in brengen. En toegegeven: het boekje bevat inderdaad salades met ingrediënten die bij de meesten in 1967 toch echt niet op tafel kwamen, als ze überhaupt al te krijgen waren: artisjok, ansjovis, truffel, witte waterkers... Dezelfde vriendin memoreerde dat ze in de jaren ’70 een keer bij ons thuis at en voor het eerst van haar leven een paprika voorgeschoteld kreeg! Kun je nagaan...

Wij gaan aan Salade Danicheff, afkomstig uit Frankrijk. Ook nu, mét een paar aanpassingen, nog best leuk. Vooral de 'dresseersuggesties’ zijn hilarisch. We volgen de originele tekst.

nodig voor 4 personen: 350 g aardappelen 2 artisjokbodems 1 blikje puntasperges (dát vervangen we liever door verse, heel kort geblancheerde aspergetips!) 200 g champignons, boter 1/2 selderieknol mayonaise 2 hardgekookte eieren ‘shrimps’ (oftewel garnalen)

De aardappelen na koken in plakken snijden, vermengen met gehalveerde artisjokbodems, op schaal dresseren, aan één kant de aspergepunten, aan de andere kant de gesmoorde, gesnipperde champignons, in het midden een julienne van knolselderie. Elk onderdeel aanmaken met mayonaise, het geheel garneren met streepjes (?) verkruimeld eigeel en wit. Hier en daar shrimps.

Variant: aardappel en blokjes selderie aanmaken met mayonaise, alles in het midden, rondom, ringvormig de andere onderdelen.

Geweldig dresseer-alternatief! En niet alleen de opmaak van de salade, maar ook de tekstredactie zouden we tegenwoordig toch heel anders doen!. [LT]0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page