top of page
  • Aagje Blok

Komkommersoep met zalmMorgen wordt het zowaar weer een zomerse dag, dus die leent zich bij uitstek voor een verfrissende komkommersoep. En nee, geen gazpacho-achtige koude soep, want daar houdt dit Aagje niet zo van. Liever dan zo’n koude zoute plens een subtiel, lauwwarm soepje, dat door de komkommer en dille toch fris is. Een recept afkomstig uit ons boek Koch! Duitse keuken anno nu, niet meer te koop helaas. Daarom hier af en toe een recept voor de liefhebber.


voor 4

1 kg stoofkomkommers

2 banaansjalotjes

2 el boter

200 ml droge witte wijn

1 el bouillonpoeder

100 g gerookte zalm

1 handvol dille

stukje ‘gewone’ komkommer van ca. 10 cm

150 g crème fraîche

zout, peper


1. Schil de stoofkomkommers en halveer ze in de lengte. Schep met een lepel de zaadjes eruit, gooi die weg en snijd het vruchtvlees klein. Maak ook de sjalotjes schoon en snijd ze in ringetjes.

2. Smelt de boter in een ruime pan. Bak daarin kort de sjalotjes en de komkommerstukjes. Giet de wijn en 600 ml water erbij en roer het bouillonpoeder erdoor. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan ca. 15 min. zachtjes pruttelen.

3. Snijd de zalm in reepjes, was de dille en snijd fijn. Snijd het stukje komkommer in blokjes. We gebruiken hier ‘gewone’ komkommer, want stoofkomkommers zijn rauw niet zo lekker.

4. Pureer de soep met een staafmixer. Roer de crème fraîche en de dille erdoor; breng op smaak met peper en zout. Schep in diepe borden en garneer met de zalm en de blokjes komkommer.


Dit recept is afkomstig uit ons boek KOCH! Duitse keuken anno nu.


© foto: Uitgeverij Aagje Blok0 comments

Related Posts

See All

Kommentare


bottom of page