top of page
  • Aagje Blok

Aagje test: de Kenwood KWL90.004SI Chef Titanium Patissier XL

Updated: Jan 27, 2021

[disclaimer: we hebben deze machine gewoon zelf betaald en zijn niet om een review gevraagd!]

Wij Aagjes bakken nogal veel. En heel stiekem was dit Aagje niet helemaal blij meer met haar KitchenAid. Ja, hij ziet er prachtig uit, maar heel vaak trof ik onder in de kom toch echt nog ingrediënten aan die de machine zelf blijkbaar niet had gevonden. Eerlijk gezegd dacht ik dat het aan mij lag, maar toen zag ik dit filmpje: www.youtube.com/watch?v=VtfP-vkA6QA.


Nou kan ik de dame helaas niet verstaan, maar mijn oogjes zagen genoeg: ik beeldde het me niet in! En dus ging ik eens wat intensiever lezen over de door haar genoemde machine – de Kenwood KWL90.004SI Chef Titanium Patissier XL – en ontdekte dat hij heel wat belooft: ingebouwde weegschaal, ingebouwd licht, ingebouwde ‘verwarming’, menu met vaste bewerkingen. En vooral die warmfunctie trok me, want als je best veel Duits bakt en dus vaak met gistdeeg werkt, is een fijne rijsmogelijkheid heel handig. Die heb ik in huis eigenlijk niet – waar het warm is, tocht het hier namelijk ook vaak. Ziedaar: ‘de zaak’ kocht deze stikdure machine.


Laten we het zo zeggen: als je een KitchenAid vooral hebt omdat ‘ie zo mooi staat in je keuken, dan ga je dit niets vinden. Echt mooi is ‘ie namelijk niet – hij oogt een beetje als een gestrand marineschip. Maar als je veel bakt, ga je hier heel gelukkig van worden. Waarom? Omdat het een machine is die overduidelijk gemaakt is voor/door mensen die veel bakken. Zo zijn er een paar ingebouwde menu’s – leek mij niks (‘ik kan het zelf wel, ja!’), maar ziedaar: deeg laten rijzen valt er ook onder, en dat werkt geweldig. Opeens ben ik de producent van prachtig fluffy gistdeeg. Of wat dacht je van chocolade smelten: doet ‘ie helemaal zelf, inclusief verwarmen, timen en incidenteel omroeren. (Scheelt trouwens ook weer een kom en pan met heet water!) Je kunt de machine met één hand kantelen – handig, als die andere bijvoorbeeld een ei vasthoudt. De ingebouwde weegschaal is heel precies (tip: niet tegen de kom komen, want dan bakt ‘ie er niks meer van), kan wisselen tussen ml, gr en oz, en kan steeds teruggezet worden naar nul.


En fijn grapje: als je de arm omhoog doet, kantelt het ‘weeg’-scherm mee. Geen scheve hoofdjes, dus. Het licht is een uitkomst: je ziet feilloos elke suikerkorrel, en het gaat automatisch aan zodra je de machine inschakelt. Het is ook niet een beetje licht: of er een schijnwerper op is gezet (je kunt deze functie overigens ook uitschakelen).


En dan het toebehoren! Ze zijn allemaal even fijn – nog nooit zulke mooie eiwitten geslagen als met die hele bolle bolgarde – en prettig zwaar, maar dat kronkelding, helemaal rechts op de foto, met die grijze rubber kanten? De absolute winnaar! Alles blijft er heerlijk luchtig mee en zelfs knalharde boter uit de koelkast wordt door dit wonderding gewoon fijn opgeklopt met suiker, dus wachten op ‘boter op kamertemperatuur’ is ook verleden tijd. Overigens: je krijgt er standaard twee kommen bij, wat handig kan zijn (zie hierna), en wat ook fijn is: alle onderdelen kunnen in de afwasmachine.


Nadelen? Nou, de prijs – bijna € 800,- voor een keukenmachine is natuurlijk nogal wat. En het gewicht: je moet hem echt op je aanrecht hebben staan, want snel uit een bovenkastje tillen zit er niet meer in. Je moet je er even in verdiepen, en je eigen hersens gebruiken. Zo smolt ik fijn boter voor brownies, en maakte in dezelfde kom de rest van het deeg. Dat werd nogal een mislukking – die kom was natuurlijk te warm en ik had dus gewoon even van kom moeten wisselen. Nog misschien een nadeel: alleen de grote kom kan verwarmen en het zou handig zijn geweest als beide kommen dat konden.


Overigens: op internet rouleert een filmpje van iemand die de Patissier opblaast met zijn brooddeeg. Dat is flauw: in de gebruiksaanwijzing staat overduidelijk dat je brooddeeg op stand 1 moet mengen en niet hoger. Zweedse baardmans in kwestie doet het geloof ik op stand 6. Zonde van een goede machine en niks van aantrekken, dus.


Ergo: ja, hij is heel duur. En nee, het is niet moeders mooiste. Maar echt – hij maakt zijn claims helemaal waar en is een absoluut genot om mee te werken! [MT]


0 comments

Related Posts

See All

コメント


bottom of page