top of page

Aagje maakt... taaitaai

  • Aagje Blok
  • 12 uur geleden
  • 2 minuten om te lezen
ree

Vorige week maakten we ter ere van Sinterklaas marsepein; deze week proberen we eens taaitaai. We kennen allemaal de kleine taaie poppetjes, maar om die te maken heb je een houten vormpje nodig, à la een speculaasjes-mal. Geen nood: je kunt ook gewoon met koekjes-uitstekers bijvoorbeeld hartjes of sterren maken. Of rondjes met een klein glas...


Dit heb je nodig voor 24 stuks:


2 eieren

250 g bloemenhoning

350 g bloem

1 el kaneelpoeder

1 tl anijspoeder

1 tl nootmuskaat

1 tl kruidnagel

1 tl bakpoeder

1 snuf zout

eventueel ter garnering: parelsuiker


1. Klop de twee eieren los. Meng in een kom de honing met ongeveer ¾ van het ei (¼ houd je achter om de taaitaai mee te bestrijken voordat ze de oven in gaan). Boven een andere kom zeef je de bloem en daar voeg je alle andere droge ingrediënten aan toe. Schep vervolgens met een houten lepel het droge mengsel door het ei/honingmengsel en meng dit tot een samenhangend geheel. Bestuif  het aanrechtblad en je handen met bloem en kneed alles tot een compacte deegbal. Leg die, verpakt in huishoudfolie, minstens 1 uur in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestuif het aanrecht weer met bloem en rol met een deegroller (eveneens bestoven met bloem) de bal deeg uit tot een plak van ± 1 cm dik. Steek met een uitsteekvorm figuurtjes uit het deeg en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de koekjes met de rest van het losgeklopte ei. Eventueel kun je er vervolgens parelsuiker over strooien ter versiering; druk die dan licht aan. Bak de taaitaai in 12-15 min. goudbruin en laat afkoelen op een rooster.


Bewaar de taaitaai in een dichte trommel. Mochten ze te hard worden, leg er dan een halve boterham bij. Het vocht uit de boterham trekt dan in de koekjes en ze worden weer taai.Ook leuk als cadeautje!


foto: © Uitgeverij Aagje Blok

  • Bluesky_Logo.svg
  • Black Pinterest Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Bluesky_Logo.svg

© 2024 Uitgeverij Aagje Blok

bottom of page