top of page
  • Aagje Blok

Van braadpandiner tot bebogeen – bestaat dat eigenlijk nog?


Iedereen kent ze wel, van die producten die je vroeger at (of juist niet – de buurkinderen kregen het wel en jij niet!) en die je niet echt mist, totdat je op een dag opeens denkt: hé, bestaat dat eigenlijk nog?


Vandaag: zwart-op-wit. Ja, je komt ook de term zwart-witpoeder tegen, maar wij hadden het als kinderen toch echt over zwart-óp-wit. Wellicht is dat streekgebonden. En ja, het bestaat nog; in poedervorm, als pastilles of als lolly’s. En het leukste is: op tuf-tuf.nl verkopen ze zwart-op-wit in precies díe zakjes die ik me uit mijn jeugd herinner: geel met twee gezellige ‘zoete beertjes’ voorop.


Waarom was dat nou zo –bijna verslavend– lekker? Misschien de combinatie zoet/zout? De reden dat salted caramel ook zo razend populair is nu? Want zoet is het en zout ook! De verpakking vermeldt: ‘Een soort drop in poedervorm, zwart en wit van kleur’. Nou, zwart en wit van kleur... toch eerder grijsbruin. Ingrediënten: suiker, zoethoutwortelextract, maiszetmeel, rijstebloem en salmiakzout. En dan de waarschuwing: ‘mensen met een hoge bloeddruk dienen overmatig gebruik te vermijden’. Als kind heb je daar gelukkig nog geen last van en de meeste volwassenen zullen zich toch niet gauw meer te buiten gaan aan deze lekkernij. Alleen al omdat het toch wat lastig eet...


Vrijdag vind je op aagjeblok.nl een recept om zelf snoep maken met zwart-op-wit! [LT]


#bestaat dit nog #zwart-op-wit0 comments

Related Posts

See All

Comentarios


bottom of page