top of page
  • Aagje Blok

Van braadpandiner tot bebogeen – bestaat dat eigenlijk nog?


Iedereen kent ze wel, van die producten die je vroeger at (of juist niet – de buurkinderen kregen het wel en jij niet!) en die je niet echt mist, totdat je op een dag opeens denkt: hé, bestaat dat eigenlijk nog? Vandaag een paar drankjes van vroeger. Zoals daar zijn: Tang, Shandy, Exota en Sunkist, in zo’n leuk piramide-vormig pakje... En ja, ze bestaan nog!


Tang Orange is een gearomatiseerde drankmix, oftewel een vrij chemisch poedertje waar je een heleboel sinaasappellimonade mee kunt brouwen. Dit Amerikaanse drankje bestaat sinds 1959 en werd pas een groot succes nadat astronaut John Glenn het aanprees als dé drank die op ruimtevluchten werd gedronken (wat niet waar was...). Vroeger was het vooral goedkoop en makkelijk denk ik, nu wordt het in de markt gezet als ‘een verfrissende manier om je elektrolyten te verjongen (?) en extra energie te krijgen na je training of wanneer je een boost nodig hebt. Met 5 Energy Releasing B-vitaminen en cafeïne voel je een golf van energie na het drinken van een Tang Orange’. Het feit dat de grootste afzetmarkt zich bevindt in Brazilië, Argentinië en de Filippijnen verklaart waarschijnlijk waarom het hier vnl. bij toko’s te koop is. Wel ook in andere smaken, als aardbei en guave…


Shandy is een zoetige drank van 1/5 deel bier en 4/5 deel citroenfrisdrank als Sprite of 7up. Kun je natuurlijk zelf mixen, maar het is ook voorgemixt op de markt. Sinds 1976 op de Nederlandse markt gebracht door Royal Club, maar volgens verschillende afgebeelde blikjes bestaat het al veel langer: sinds 1939 of zelfs 1871. We hebben het idee dat het hier, i.t.t. in de jaren ‘70, niet zoveel meer wordt gedronken, zeker niet sinds de opkomst van goeie alcoholvrije bieropties. Maar in Engeland is het helemaal niet vreemd om in een pub een shandy te bestellen!


Exota. Thuis kregen we meestal limonade gemaakt van limonadesiroop (favoriet: de groene variant – zgn. ‘reine claude’ – wat was die lekker!). Maar bij de buren hadden ze wel eens Exota! Een ‘limonadegazeuse’ van Nederlandse makelij, bekend van de Exota-affaire: een conflict en daarop volgend juridisch steekspel van járen naar aanleiding van een televisie-uitzending van de Vara, waarbij de (vermeende) onveiligheid van limonadeflessen mede werd geïllustreerd met een filmpje van een zogenaamd ontploffende fles met limonade van het merk Exota. De verkopen kelderden, wat tot een faillissement van de fabrikant leidde. Sinds 2016 is de frisdrank in acht smaken weer op de markt in een retro beugelfles die vooral wordt verkocht in horeca- en speciaalzaken en online. De grotere Jumbo’s hebben ook flesjes of blikjes.


Sunkist. De herinneringen hieraan zijn vaag, maar wel staat het zo herkenbare piramidevormige pakje van Sunkist ons helder voor ogen: een sinaasappelfrisdrank – naar we aannemen vroeger zonder prik – die je in de jaren ‘70 vooral op een dagje uit kreeg. Want ‘zo handig om mee te nemen...’. Tegenwoordig in blikjes, ook in andere smaken dan sinaasappel, en vooral te koop in het buitenland, zo lijkt het. Als je Wikipedia moet geloven nog steeds de populairste sinaasappeldrank in de VS.

[LT]0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page