• Aagje Blok

Van braadpandiner tot bebogeen – bestaat Saroma eigenlijk nog?


Iedereen kent ze wel, van die producten die je vroeger at (of juist niet – de buurkinderen kregen het wel en jij niet!) en die je niet echt mist, totdat je op een dag opeens denkt: hé, bestaat dat eigenlijk nog? Op doordeweekse dagen kregen wij vroeger thuis als toetje vla, yoghurt, pap of... hou je vast: een schaaltje karnemelk waar een beschuit in dreef! Maar op zondag mocht het wat luxer. Al eerder berichtten wij op deze plek over Bourbon. Een voorloper daarvan was Saroma. Eveneens instantpoeder uit een pakje met de ietwat chemische smaken aardbei, vanille, banaan, karamel of chocolade. Even kloppen met koude melk, laten opstijven en smullen maar! Vanaf eind jaren ‘50 bracht Van Nelle dit product op de markt. Na wat omzwervingen wordt het nu geproduceerd door Dr. Oetker, onder de wat minder tot de verbeelding sprekende naam ‘Kloppudding’ (dit in tegenstelling tot ‘Kookpudding’, jawel!). Het smaakassortiment is niet veranderd; dan kent de kookpudding toch wat exotischer varianten als rum/rozijnen en framboos. Toch wordt de pudding nog steeds gepresenteerd onder het adagium: ‘In een handomdraai zet je iets bijzonders op tafel’. Tsja... Maar het bestaat dus nog! Koester jij fijne Saroma-herinneringen, of heb je wel eens geprobeerd het na te maken? We horen het graag!

#Saroma #bestaatditnog #drOetker


  • Black Pinterest Icon
  • Black Facebook Icon
  • Twitter
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

© 2020 Uitgeverij Aagje Blok