Zalm-courgetteplukbrood met dille
- Aagje Blok
- Apr 30
- 2 min read

Soms zien gerechten er goed uit, en zijn ze ook nog eens heel makkelijk om te maken. Ideaal, toch? Dit is er zo eentje: een zalm-courgetteplukbrood, gemaakt met kant-en-klaar pizzadeeg, waarmee je heel wat meer kunt maken dan enkel pizza. Dit 'scheurbrood' is heerlijk met een koel glaasje wijn en een salade, maar smaakt ook koud lekker en is dus prima mee te nemen op een picknick of voor onderweg.
voor 4 personen
1 middelgrote courgette
1 flinke knoflookteen
1 el boter
1 rol vers pizzadeeg
125 g creme fraiche met tuinkruiden
200 g gerookte zalm of zalmforel in plakken
1 bos dille
zout, peper
1. Was de courgette en snijd in de lengte in heel dunne repen; ze moeten straks met het deeg worden opgerold, dus hoe dunner, hoe beter. Pel en snipper de knoflookteen. Smelt de boter in een ruime koekenpan, bak de knoflook heel even en voeg dan de repen courgette toe. Bak die lichtbruin; doe dit eventueel in porties. Breng op smaak met zout en peper. Neem uit de pan en laat afkoelen. Was de dille en snijd fijn; gooi te harde stelen weg.
2. Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een springvorm (21 cm) met bakpapier.
3. Rol het deeg uit en bestrijk met de creme fraiche. Verdeel de zalm(forel) erover en vervolgens de repen courgette. Bestrooi met het merendeel van de dille* (houd iets achter ter garnering) en rol de deegplak vervolgens vanaf de lange zijde op. Snijd in 8 gelijke stukken en zet die rechtop in de springvorm.
4. Bak het brood ca. 30 min. in de oven. Garneer met wat extra dille en serveer bijvoorbeeld met een salade.
* Het lijkt misschien veel dille, maar doordat dille in de warmte aan smaak verliest, is die hoeveelheid echt wel nodig.
foto uitg.aagje blok
Comments