top of page
  • Aagje Blok

Zitrone-buttermilchmohnkuchen


oftewel Citroen-karnemelk-maanzaadcake


Wisten jullie dat er een International Lemon Drizzle Cake-day bestaat? Nou, bij dezen dan. Dit Aagje is dol op alles met citroen – in Frankrijk bestel ik steevast een tarte au citron, in Engeland een lemon drizzle... en thuis maak ik deze heerlijke cake. Maanzaad en citroen, what's not to love? De naam is even een mond vol, maar dan heb je ook wat: een heerlijk frisse combinatie van karnemelk, maanzaad en citroen. Deze cake is heel makkelijk om te maken en wordt dankzij de siroop niet droog als je hem wat langer bewaart. Dat lukt ons zelden, maar toch…


VOOR 1 FLINKE CAKE

175 g zachte boter (+ iets voor de vorm)

175 g suiker

200 g zelfrijzend bakmeel (+ iets voor de vorm)

fijngeraspte schil van 4 flinke citroenen

3 eieren

2 el maanzaad

100 ml karnemelk


VOOR DE SIROOP

het sap van 2 citroenen

50 g suiker


1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakevorm in (of bv. een vierkante vorm van 20x20 cm) en bestuif licht met meel.

2. Klop in een kom de boter mooi romig met de suiker. Voeg de overige ingrediënten voor de cake toe en meng alles goed. Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak 40-45 min. en controleer met een satéprikker of de cake binnenin gaar is (de prikker moet er droog uit komen); zo niet, bak dan nog eens 5 min. en test nogmaals.

3. Zet de cake nog in de vorm op een rooster en laat 10 min. afkoelen. Doe ondertussen het citroensap met de suiker in een pannetje en verwarm op laag vuur. Roer goed tot alle suiker is opgelost en neem van het vuur.

4. Neem de cake uit de vorm, leg op een rooster en schuif er een groot stuk folie of een bord onder tegen het druppen. Prik bovenop gaatjes met de satéprikker en druppel de siroop erover. Gebruik minimaal de helft van de siroop, en wat meer als de cake droog lijkt; wij nemen zelden de hele hoeveelheid siroop.


Druppel de siroop over de cake als die nog warm is, dan wordt hij mooi opgenomen.

Je kunt de cake ook nog decoreren met citroenglazuur.


Dit recept is afkomstig uit ons boek BACK! Het Duitse Bakboek, dat je hier en in de (online) boekhandel kunt kopen.Foto Image Source @shutterstock

0 comments

Related Posts

See All

Comentarios


bottom of page