top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt: Cornish Pasties


In het kader van heimwee en/of vakantieblues maken we de komende tijd lekkers dat we ooit op vakantie aten (of hadden moeten eten!). Deze week gaan we voor iets hartigs uit good old England: de Cornish Pasty. Een maanvormige pastei (ze zijn best groot!) die oorspronkelijk uit Cornwall komt en bedacht is voor de mijnwerkers in de tinmijnen. Zij konden op deze manier heel makkelijk hun warme maaltijd mee naar hun werk nemen. De pasteitjes bleven lang warm en konden eventueel nog even extra opgewarmd worden bij een mijnlamp. Ooit was er zelfs een variant waarbij de ene helft een hartige vulling had en de andere helft (achter een ‘tussenschotje’ van deeg) een zoete – het toetje, en daarmee dus een complete maaltijd! We volgen een recept van de Hairy Bikers.


voor 4-6 pasteitjes 450 g bloem + wat extra voor het uitrollen van het deeg 2 tl bakpoeder 1 tl zout 125 g boter 2 eierdooiers 125 ml koud water

voor de vulling 300 g rundvlees, heel fijngesneden (rauw) 1 el bloem 450 g aardappels, in kleine blokjes (rauw) 150 g koolraap, fijngesneden (rauw) 150 g ui, gesnipperd (rauw) 1 losgeklopt ei zeezout en zwarte peper


1. Meng in een keukenmachine bloem, bakpoeder, zout, boter en eierdooiers tot een kruimelig geheel. Voeg dan heel langzaam door de trechter het koude water toe terwijl de machine blijft draaien en vorm zo een samenhangend deeg. Wikkel wat plasticfolie om de deegbal en laat die een uur afkoelen in de koelkast. 2. Doe de stukjes rundvlees met de bloem in een kom en meng goed tot alle stukjes vlees bedekt zijn. Breng op smaak met wat zout en peper en doe dat ook met alle groentes. Houd wel alles apart, zodat je straks laagjes kunt maken in je pasteitjes. Verwarm de oven voor op 180 °C. 3. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol die op een aanrecht bestoven met wat bloem dun uit tot een cirkel ter grootte van een bord. Gebruik een bord als mal om ‘schoon’ te snijden. 4. Schep op elke cirkel deeg eerst wat aardappel op één helft, daarop wat koolraap, dan ui en als laatste het rundvlees. Breng met een deegkwastje wat van het losgeklopt eigeel langs de hele deegcirkel aan. 5. Vouw de lege helft van de deegcirkel over de gevulde helft en druk de rand aan met een vork of ga ‘crimpen’: maak steeds een vouwslagje dat je over het vorige vouwtje legt. Bestrijk de pasteitjes met de rest van het eigeel, zodat ze bij het bakken mooi gaan glanzen. Snijd een kruisje in het deeg in het midden van het pasteitje zodat bij het bakken de stoom kan ontsnappen. 6. Leg de pasteitjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze ± 50 min. De buitenkant moet goudbruin en knapperig zijn en de vulling gaar. Laat ze 5 min. rusten en serveer ze met bijvoorbeeld een frisse salade.


Dit recept komt uit The Hairy Bikers’ British Classics, Si King & Dave Myers, ISBN 9781409171959



0 comments

Related Posts

See All
bottom of page