top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt... Kartoffeltorte



Een zoete aardappeltaart. Geen zoete-aardappeltaart, nee – een zoete aardappeltaart. Waarom? Omdat 'ie zo lekker is! Én omdat we een dergelijke taart hier helemaal niet kennen. Want geef toe: wie heeft er weleens een zoete taart gebakken op basis van aardappelen? Wil je je gasten eens écht verrassen, maak dan vooral dit recept uit voormalig Oost-Duitsland, waar soms aardappelen werden gebruikt als er geen meel was om mee te bakken. Dé favoriet uit ons eerste boek Koch, Duitse keuken anno nu, de Kartoffeltorte.

 

voor 12 punten

400 g bloemig kokende aardappelen

5 middelgrote eieren

180 g suiker

50 g gemalen amandelen

geraspte schil van 1 onbespoten citroen

2 el citroensap

snufje zout

½ el rum

50 g griesmeel

½ tl bakpoeder

boter om in te vetten


voor het glazuur:

200 g poedersuiker

1 onbespoten citroen

 

1. Schil de aardappelen niet, maar boen ze grondig schoon. Kook ze in de schil in ca. 20 min. gaar. Giet af, laat iets afkoelen en schil ze dan alsnog; stamp ze fijn met een stamper of werk ze door een aardappelpers. Vet een springvorm van 24 cm ø in met boter.

2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Splits de eieren. Sla de dooiers los met de suiker. Voeg de amandelen toe, en dan de citroenschil en het -sap; roer zout en rum erdoor. Vermeng in een kommetje het griesmeel met het bakpoeder en voeg toe aan het dooiermengsel. Schep er dan voorzichtig de aardappelen doorheen.

3. Klop de eiwitten in een aparte, brandschone kom stijf en spatel voorzichtig door het deeg. Doe over in de springvorm en strijk de bovenkant glad.

4. Bak de taart ca. 35 min. tot hij goudgeel is. Neem uit de oven en laat afkoelen; maak na ongeveer 10 min. de rand van de springvorm los.

5. Trek met een zesteur dunne sliertjes schil van de citroen. Pers daarna de citroen uit. Roer de poedersuiker los met het citroensap en bestrijk de taart met het glazuur. Versier de taart met de citroensliertjes als het glazuur uitgehard is.

 

Dit recept is afkomstig uit ons boek KOCH! Duitse keuken anno nu dat helaas niet meer leverbaar is.


Foto: © uitgeverij Aagje Blok

0 comments

Related Posts

See All
bottom of page