top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt: kokoscake


Het is vandaag International Coconut Day! Geen idee waarom, maar ik had toch nog een berg kokos in huis en dus moest er gebakken worden. Je kunt dit recept ook zonder kokos maken, als basis voor andere variaties. In rum gewelde rozijnen bijvoorbeeld! Hoewel, rum en kokos is ook een heerlijke combinatie....


voor 1 cake


200 g zachte boter + wat extra om in te vetten

panko of paneermeel of verkruimelde beschuit

200 g suiker

1 tl vanillepasta

¼ tl zout

70 g fijne kokos + 2 el extra*

2 el yoghurt

4 eieren

200 g bloem

1 ½ tl bakpoeder


1. Verwarm de oven voor op 160 ºC. Vet een cakevorm in met een beetje boter en bestrooi met panko (dit maakt de korst van de cake lekker knapperig). Doe de boter met de suiker en vanillepasta in een kom en klop minimaal 5 min. met een keukenmachine of handmixer. Voeg zout, 70 g kokos en de yoghurt toe en vermeng. Breek de eieren er een voor een boven en klop erdoor; voeg een ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.

2. Zeef de bloem en het bakpoeder erboven en schep er met een lepel luchtig doorheen. Doe dit niet met een mixer, want dan wordt de cake snel rubberig. Schep in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak 40 min. in de oven.

3. Strooi de resterende kokos op de nog wat vochtige cake, druk voorzichtig aan en bak nog eens ca. 20 min.; pas op dat de kokos niet verbrandt! (Zet de cake eventueel wat lager in de oven.) Steek een satéprikker in de cake om te testen of hij gaar is – de prikker moet er droog uit komen. Neem uit de oven, laat 5 min. in de vorm rusten, til er dan uit en laat op een rooster volledig afkoelen.


* Je kunt deze extra kokos eventueel achterwege laten. Serveer de cake zo, of met bijvoorbeeld een dot Griekse yoghurt, of – zoals op de foto – met wat sinaasappelyoghurt.


© foto aagjeblok


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page