top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt: Mohnschnecken

Updated: Oct 12, 2022


Vandaag een recept voor iets heel bijzonders: Mohnschnecken, oftewel maanzaadslakken. In de Duitse keuken wordt veel meer gedaan met maanzaad. En terecht, want het is heerlijk als vulling in bijvoorbeeld een Streuselkuchen, of in deze onweerstaanbare zoete broodjes. Het is even een klusje, maar het is echt de moeite waard!


voor 12 Schnecken:

250 ml melk

1 ei

20 g verse gist, verkruimeld

75 g suiker

snufje zout

500 g bloem + wat extra voor het werkblad

115 g roomboter op kamertemperatuur

250 g Mohnback*


voor de Streusel:

3 el bloem

3 el suiker

1 ½ el koude boter, in vlokjes


1. Verwarm voor de Schnecken de melk in een pannetje tot lauwwarm. Vermeng daarna in een kom met ei, gist, suiker en zout. Laat 15 min. staan.

2. Doe de bloem met 75 g zachte boter in de kom van een keukenmachine en voeg het gistmengsel toe. Gebruik de kneedhaken die bij de machine horen en kneed in ca. 8 min. tot een glad deeg dat mooi van de kom loskomt. Dek af en laat op een warme plek minimaal 1 uur rijzen.

3. Maak de Streusel: vermeng in een kom de bloem met de suiker en de botervlokjes en wrijf met je handen tot het op nat zand lijkt. Zet tot gebruik in de koelkast.

3. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van pakweg 40 x 25 cm. Bestrijk met de Mohnback. Smelt de resterende boter en bestrijk de maanzaadlaag ermee.

4. Rol het deeg vanaf een lange zijde op. Bestrooi het werkvlak met de Streusel en rol de deegrol erdoorheen; druk de Streusel voorzichtig aan. Snij de de rol in 12 plakken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakken erop; dek af en laat nog eens 30 min. rijzen.

5. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schuif de bakplaat onder in de oven en bak de Schnecken in ca. 25 min. goudgeel. Neem uit de oven en laat afkoelen.


Bewaar de Schnecken onder een theedoek, zo voorkom je dat ze droog worden.


* Mohnback is een mengsel dat je in Duitse supermarkten kant-en-klaar kunt kopen. Het is vaak lang houdbaar, dus mocht je het tegenkomen – meenemen! Maar je kunt het ook zelf maken: breng 120 ml volle melk aan de kook met ½ tl kaneel en 1 tl geraspte citroenschil. Voeg al roerend 2 el vanillesuiker en 150 gekneusde of gemalen maanzaad toe en laat circa 3 min. zachtjes pruttelen. Neem van het vuur en laat afkoelen (doen hoor, anders zakt het door je deeglap!); nu kun je het verder gebruiken.


© foto Marijne Thomas | uitg. aagjeblok


0 comments

Related Posts

See All
bottom of page