top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt... Peanut butter pie


Als je de kalender voor het komende jaar eens checkt op rare feest- of gedenkdagen – altijd leuk – stuit je meteen al in januari op ‘international pie-day’ (23.1) én – jawel – pindakaasdag (24.1). Laten die twee nou heel leuk te combineren te zijn tot één gerecht? Peanut butter pie namelijk! Een taart die we hier niet echt kennen, maar die in Amerika razend populair is. Decadent, boordevol calorieën natuurlijk, maar wel heel lekker! voor 8 personen 24 Oreo koekjes 4 el gesmolten boter 225 ml room 250 g gewone pindakaas 225 g roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia of Monchou) 150 g poedersuiker 1 tl vanille-extract


1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Maal de Oreo’s fijn in een keukenmachine of doe ze in een plastic zak en verkruimel ze met een deegroller. Roer de gesmolten boter erdoor. 2. Druk het mengsel in een lage pie/taartvorm van ± 22 cm doorsnee en druk goed aan met bijvoorbeeld de achterkant van een lepel. Bak de bodem 8-10 min. in de voorverwarmde oven. 3. Giet de room in een kom en klop met een mixer totdat je stevige witte pieken hebt. 4. Doe pindakaas, roomkaas, poedersuiker en vanille-extract in een andere kom en klop deze los met de mixer op de laagste stand, totdat alles goed is vermengd . Mix daarna nog 1 min. op de hoogste stand tot een fluffy geheel. Schep heel voorzichtig de slagroom erdoorheen tot een gelijkmatig mengsel ontstaat. Dat lijkt in eerste instantie moeilijk, maar lukt uiteindelijk wel. 5. Schenk het mengsel op de gebakken koekjesbodem en strijk glad. Laat de taart minimaal 4 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.


Er zijn tal van mogelijkheden om deze taart te decoreren: een combinatie van gesmolten chocola, vloeibare karamel en geroosterde pinda’s (zoals op de foto), chocolade koffieboontjes en toefjes slagroom, pindarotsjes, mini marshmallows die je even lichtbruin roostert boven een vlammetje... Kortom, leef je uit! [LT]


foto: Lynne Ann Mitchell@shutterstock


0 comments

Related Posts

See All
bottom of page