Aagje bakt pruimenclafoutis
- Aagje Blok
- 14 okt
- 1 minuten om te lezen

Wat doe je als je een hele grote tas met pruimen cadeau krijgt? Dan maak je pruimenjam, pruimencompote en als ze dan nog niet op zijn… een pruimenclafoutis! Makkelijk recept, heerlijk als een warm herfsttoetje en het meeste werk is eigenlijk het schoonmaken van de pruimen.
voor 6 personen
25 g ongezouten roomboter
400 gr verse pruimen
100 g bloem
1 mespunt zout
1 tl kaneelpoeder
75 g witte basterdsuiker
4 eieren
300 ml volle melk
1 tl vanille-extract
poedersuiker om mee te garneren
plus: 1 quicheschaal van aardewerk of glas (zodat de vulling er niet uit loopt)
1. Was, halveer en ontpit de pruimen. Verwarm de oven voor op 190 °C. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Vet de quichevorm in met wat extra boter.
2. Verdeel de pruimen met de snijkant naar boven over de quichevorm. Zeef de bloem in een kom en meng zout, kaneelpoeder en suiker erdoor. Klop vervolgens de eieren, melk, het vanille-extract en de gesmolten boter er goed doorheen. Schenk dit mengsel voorzichtig bij de pruimen.
3. Bak de clafoutis in het midden van de oven in ca. 45 min. goudgeel en gaar. Check aan het einde van de baktijd of hij inderdaad nergens meer vloeibaar is; geef ’m zonodig nog
5 Ã 10 min. extra in de oven. Haal de vorm uit de oven, bestrooi de clafoutis met poedersuiker en serveer warm of koud.
Â
© foto Bartosz Luczak@iStock.com
# pruimen # gebak # clafoutis  #toet