top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt... SpitzbubenHet is vandaag in sommige delen van de wereld #NationalBiscuitDay (‘a celebration of biscuits of all forms – not just cookies, but also oatcakes, crackers, water biscuits, and crispbreads’) en daarom bakken we deze lekkere Duitse koekjes: Spitzbuben. Een klassieker koekje bestaat bijna niet. Vul ze met een jamsoort naar keuze, maar kies wel voor een jam zonder pitjes, dat eet niet lekker...

 

voor circa 32 koekjes

150 g boter in kleine blokjes

75 g poedersuiker

1 el vanillesuiker

225 g bloem

1 eierdooier

snufje zout

jam (circa 250 g) naar keuze, niet te dun en zonder pitjes

 

1. Doe de boter in een ruime kom en voeg poedersuiker, vanillesuiker, bloem, eierdooier en zout toe. Meng met de deeghaken van een mixer of in een keukenmachine en kneed tot een glad deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat 45 min. in de koelkast rusten.

2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestuif je werkvlak en je deegroller met bloem en rol het deeg niet te dik uit. Steek met een uitsteekvormpje (circa 6 cm ø) of bijvoorbeeld een glaasje rondjes uit. Leg de helft van die rondjes apart en steek bij die rondjes een sterretje of hartje uit het midden.

3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de deegrondjes erop. Ze lopen niet uit, dus je kunt ze behoorlijk dicht naast elkaar leggen. Kneed losse restjes deeg weer tot een bal, rol opnieuw uit en steek net zolang koekjes uit tot je geen deeg meer over hebt.

4. Bak circa 15 min. in de oven (ze verkleuren nauwelijks) en laat ze op een rooster iets afkoelen. Schep wat jam op een ‘dicht’ koekje en druk er voorzichtig een koekje met uitsparing op. Neem niet te veel jam, want dan loopt het eruit. Bestuif licht met poedersuiker en laat verder afkoelen. Bewaar de Spitzbuben in een koekblik.

 

Dit recept is afkomstig uit ons boek Back! Het Duitse bakboek, dat je hier en in de (online) boekhandel kunt kopen. Naast deze Spitzbuben vind je daarin meer dan 75 andere lekkere Duitse bakrecepten!

 

 

0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page