top of page
  • Aagje Blok

Aagje kookt... Erbsenkaltschale, oftewel koude erwtjessoep




Het is a.s. zaterdag Wereldpeulvruchtendag. Wij Aagjes zijn dol op peulvruchten, alleen al omdat ze zo ontzettend handig zijn om op voorraad te hebben. Ook doperwten zijn officieel peulvruchten – de naam zegt het al – maar worden vaak tot de groentes gerekend. Met verse erwtjes of erwtjes uit de diepvries maken we een heerlijk fris voorjaarssoepje; heel wat anders dan z’n winterse warme neefje! Je gebruikt hiervoor dus ook géén spliterwten. En over die vaalgroene dingen uit een pot willen we het al helemaal niet hebben, brr...


Voor 4

1 rode ui

2 knoflookteentjes

1 el zonnebloemolie

400 g verse erwten of  uit de diepvries (niet van tevoren ontdooien)

800 ml warme groentebouillon

150 g dikke Griekse yoghurtzout,

peper

2 el pijnboompitten

2 el kleingesneden daslookblad of basilicum

75 ml olijfolie

100 g hüttenkäse

eventueel erwtenscheuten ter decoratie


1. Pel de ui en knoflook, snijd ze heel fijn en bak op middelhoog vuur glazig in de zonnebloemolie. Doe de erwten erbij en bak ze kort mee; blus af met de bouillon en laat circa 8 min. zachtjes pruttelen. Neem van het vuur en laat afkoelen.

2. Pureer het erwtenmengsel met een staafmixer en strijk door een zeef. Roer de yoghurt erdoor en breng op smaak met zout en peper. Zet vervolgens 30 min. in de diepvries om goed koud te worden.

3. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan; zet weg.

4. Doe de daslook of basilicum met de olie in een blender en pureer.

5. Schep de soep in mooie glaasjes of kommetjes, schep de hüttenkäse erop en garneer met de pijnboompitten en/of erwtenscheuten. Druppel de olie erover en serveer.



Dit recept komt uit ons boek Koch! De Duitse vegetarische keuken, hier te koop.


0 comments

Related Posts

See All
bottom of page