top of page
  • Aagje Blok

Aagje maakt... Graupenrisotto (oftewel risotto van gort)Voor wie het nieuwe jaar is begonnen met goede voornemens zoals ‘minder vlees eten’ hebben we een recept voor een vegetarische risotto. En een risotto die anders dan anders is... in plaats van rijst gebruiken we gort, een graan dat naar ons idee veel te weinig gebruikt wordt in de Nederlandse keuken. En dat is jammer, want gort is heerlijk! En zeker niet alleen in pap.

voor 4 eters

1 ui

½ rode chilipeper

500 g cantharellen

750 ml groentebouillon

3 el olijfolie

250 g parelgort

250 ml droge witte wijn

zout, peper

1 el verse tijmblaadjes

1 el boter wat geraspte parmezaanse kaas ter garnering


1. Pel en snipper de ui. Snijd de chilipeper klein. Veeg met keukenpapier of een kwastje de cantharellen schoon en snijd grote exemplaren iets kleiner. Verwarm de bouillon.

2. Zet een ruime pan met dikke bodem op het vuur en schenk er 2 el olijfolie in. Bak daarin kort de cantharellen; voeg geen zout toe, want dan worden ze taai. Neem ze uit de pan en zet weg. Verhit de resterende olie in de pan en bak daarin de uiensnippers en de chilipeper. Bak de gort kort mee en blus met de wijn. Breng op smaak met zout en schep er een lepel warme bouillon op.

3. Laat 30 min. zachtjes pruttelen; roer tussentijds goed om en giet er steeds als het vocht door de gort is opgenomen, een lepel bouillon op. Uiteindelijk moet de gort gaar zijn maar nog wel beet hebben.

4. Stoof de laatste 10 min. de tijm mee en de laatste 5 min. ook de gebakken cantharellen. Roer er tot slot de boter door, laat deze smelten en breng de risotto op smaak met zout en peper. Strooi de kaas erover en dien op.


Dit recept is afkomstig uit ons boek Koch! De Duitse vegetarische keuken, dat je hier en in de (online) boekhandel kunt kopen.


Foto: © Lyudmila Mikhailovskaya@Shutterstock.com


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page