top of page
  • Aagje Blok

aagje maakt: Kartoffelsuppe | Aardappelsoep


In Duitsland breek je je figuurlijke nek over aardappelsoep. Er bestaat zelfs cup-a-soup in aardappelsoepsmaak! Het is een typische exponent van een ‘arme keuken’: simpele ingrediënten die een goed vullend, maar ook lekker gerecht opleveren. Je kunt er bovendien een heleboel variaties mee maken door er bijvoorbeeld forel op te serveren, crispy bacon of bruin gebakken stiftjes knoflook.

 

(4 pers.)

 

700 g aardappelen

2 middelgrote uien (ca. 150 g)

1 el boter

1,5 l groente- of kruidenbouillon

200 ml slagroom

zout, peper

1 tl wittewijnazijn

1 bakje tuinkers


 1.     Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Pel en snipper de uien. Smelt de boter in een ruime soeppan en fruit daarin de ui en aardappel.

2.     Giet de bouillon erop en kook de aardappelstukjes in ca. 25 min. gaar.

3.     Giet de slagroom erbij en pureer het mengsel met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en azijn.

4.     Knip met een schaar tuinkers naar smaak af. Schep de soep in kommen en garneer met tuinkers. Serveer met lekker grof brood.

 

Tip: roer in stap 3 nog 2 el mierikswortelcrème (uit een potje) door de soep en verdeel in stap 4 nog 200 g gerookte forel over de soep. Mierikswortel is typisch zo’n smaakmaker die in Duitsland volstrekt gangbaar is – zelfs vers! – en in Nederland nauwelijks wordt gebruikt. Reuze jammer, want mierikswortel en vis zijn een gouden combinatie!

 

foto: uitg.aagjeblok


 

0 comments

Related Posts

See All

Comentários


bottom of page