top of page
  • Aagje Blok

Aagje maakt... Toffee apples


Donderdag is het Sint Maarten en wij Aagjes – opgegroeid in Noord-Holland – hebben daar hele goeie herinneringen aan. Niets was leuker dan gelegitimeerd een grote zak snoep te hebben (de ‘buit’) en die ofwel heel snel te bingen of er lekker lang mee te doen. Ultieme voldoening gaf vooral dat zelfbeslissingsrecht… Schuin tegenover ons woonde een groenteboer en die deelde op die avond appels of mandarijnen uit. Heel gezond natuurlijk, maar dat viel bij ons kinderen toch niet echt in de smaak. Wij geven je een recept dat een leuke combi is: beetje gezond, beetje snoep en vooral lekker en heel leuk om te maken. Je bent in ieder geval origineel! Het is afkomstig uit een van onze lievelingsboeken: Sweets made simple, waarin je allerlei geweldige snoeprecepten vindt.


ingrediënten (voor 6 toffee-appels)

6 kleine appels boter om in te vetten 200 g suiker 100 ml koud water 1 tl wittewijnazijn 125 ml golden syrup 25 g ongezouten boter houten ijslolly-stokjes geraspte kokos of fijngehakte pistachenootjes, amandelen of hazelnoten


1. Was de appels en leg ze een paar uur in de koelkast; dit helpt om de toffee aan de appels te laten hechten. Vet een bakblik (±35 x 35 cm) in met boter. 2. Doe de suiker met het water in een pan met dikke bodem. Verwarm zachtjes gedurende 5 min. totdat de suiker is gesmolten. Je kunt af en toe voorzichtig roeren met een houten lepel. 3. Voeg azijn, golden syrup en de boter toe. Hang een suikerthermometer in de pan en breng het mengsel op middelhoog vuur aan de kook. Laat het zachtjes koken totdat de thermometer 127 °C bereikt. Dit kan wel een half uur duren; zet het vuur niet hoger, want dan loop je de kans dat alles verbrandt! 4. Steek ondertussen in elke appel een ijsstokje en vul de gootsteen met koud water. 5. Haal de pan met karamel van het vuur en zet ‘m met de bodem in het water in de gootsteen. Doop de appels stuk voor stuk in de hete karamel en draai ze rond zodat ze rondom bedekt zijn. Haal ze vervolgens door bijvoorbeeld gemalen kokos of fijngehakte nootjes ter versiering. Zet ze dan op het ingevette bakblik om af te koelen.


Dit recept komt uit Sweets made simple van Miss Hope & Mr. Greenwood, ISBN 9781849908238


Foto: © happy-lark@depositphotos.com


0 comments

Related Posts

See All

Comentários


bottom of page