top of page
  • Aagje Blok

Bienenstich voor Wereldbijendag


Het is vandaag Wereldbijendag! Bijen zijn niet alleen prachtige beestjes, ze zijn ook enorm belangrijk voor de bestuiving van gewassen en voor de biodiversiteit. We trakteren de bij daarom vandaag in de tuin op een weelderige pot lavendel, en onszelf op een Bienenstich. Een echte Duitse klassieker, waaraan gelukkig geen echte bij te pas komt. We hebben het recept van deze golden oldie wel wat aangepast, door de Stich te vullen met sinaasappelroom en de gist te vervangen door bakpoeder, waardoor de Bienenstich minder snel droog wordt. Je vindt dit recept ook in ons boek BACK! Het Duitse bakboek, op blz. 33.


voor 1 taart van 24 cm ø


voor bodem en bovenkant:


125 g bloem

1,5 tl bakpoeder

3 grote eieren

snufje zout

175 g kristalsuiker

30 g roomboter + wat extra om in te vetten

50 g amandelschaafsel

2 el suiker


voor de sinaasappelcrème:


2 blaadjes witte gelatine

125 ml volle melk

125 ml sinaasappelsap

3 eierdooiers

4 el poedersuiker

1 el maïzena

fijngeraspte schil van 1 sinaasappel

250 ml slagroom

2 el sinaasappellikeur

1 el suiker


1. Maak eerst bodem/bovenkant: verwarm de oven voor op 180 ºC . Meng de bloem met het bakpoeder en vet alleen de bodem van een springvorm in met boter – de rand niet, zodat het deeg voldoende houvast heeft om omhoog te ‘kruipen’. Vrees niet, hij komt straks echt goed uit de vorm!


2. Splits de eieren. Klop de eiwitten in een brandschone kom met een snufje zout stijf. Strooi beetje bij beetje de suiker erbij. Voeg de eierdooiers toe, zeef de bloem met het bakpoeder erboven, schep alles luchtig om en doe over in de springvorm.


3. Verdeel de boter in vlokjes over het deeg. Strooi het amandelschaafsel er gelijkmatig over en bestrooi met de suiker. Bak de taart 30-35 min. in de oven; de amandelen, boter en suiker moeten een mooi, goudgeel geheel vormen. Pas op dat de amandelen niet verbranden!


4. Maak ondertussen de sinaasappelcrème: leg de gelatine in een kommetje koud water. Doe melk en sinaasappelsap in een steelpan en breng net aan de kook; neem van het vuur. Klop in een kom de eierdooiers glad met poedersuiker en maïzena. Giet de hete melk beetje bij beetje op de eierdooiers en roer goed los. Schenk het mengsel door een zeef terug in de pan en breng al roerend met een spatel weer aan de kook tot het de consistentie van dikke vla heeft; je moet met je vinger een ‘spoor’ op de achterkant van de spatel kunnen trekken. Neem de pan van het vuur, haal de gelatineblaadjes uit het water en roer ze door de custard. Doe het mengsel over in een kom, dek de bovenkant af met huishoudfolie (zo voorkom je vel) en laat bij kamertemperatuur afkoelen.


5. Klop de slagroom stijf met de sinaasappelrasp, likeur en suiker en schep in porties door de afgekoelde sinaasappelcrème. Snijd de inmiddels afgekoelde taart overlangs doormidden. Bedek de onderste helft met de sinaasappelcrème. Leg dan voorzichtig de bovenkant, met de amandelen, erop en serveer. [MT]



© foto uitgeverij Aagje Blok



0 comments

Related Posts

See All
bottom of page