top of page
  • Aagje Blok

Darwinday!Het is vandaag Darwindag! De grote wetenschapper werd namelijk op 12 februari 1809 geboren en wordt elk jaar op zijn verjaardag geëerd voor zijn bijdrage aan de wetenschap.


Darwin was intens nieuwsgierig hoe de dieren smaakten die hij bestudeerde. Als student in Cambridge was hij zelfs lid van de Glutton Club, een gezelschap dat bijeenkwam om exotische dieren te eten – al waren de opties in Groot-Britannië natuurlijk redelijk beperkt. Later had hij meer keus; zo zou hij armadillo hebben gegeten – die volgens hem naar eend smaakte – en zelfs puma. Wij houden het vandaag, ter ere van Darwin, op iets minder exotisch, ook al zijn er genoeg mensen die ervan griezelen: slakken. Niks engs aan, en ze doen het prima in deze Badische Schneckensuppe!


Badische Schneckensuppe


(4 pers.)


32 wijnslakken (blik)

3 el boter

1 el bloem

350 ml kruidenbouillon

350 ml droge witte (Badische) wijn

scheutje citroensap

2 tenen knoflook

150 ml koksroom

1 eierdooier

versgeraspte nootmuskaat

1 el gladde peterselie, fijngesneden

zout, peper


1. Laat de slakken uitlekken; het vocht wordt niet gebruikt. Smelt 2 el boter in een ruime pan en strooi de bloem erbij. Bak deze kort en giet er dan beetje bij beetje de bouillon bij. Zet het vuur wat hoger en blijf goed roeren tot er geen klontjes meer te zien zijn. Giet de witte wijn erbij en breng op smaak met citroensap, zout en peper. Laat zachtjes koken.

2. Verwarm ondertussen 1 el boter in een kleine koekenpan; kneus en snijd de knoflooktenen klein en bak die in de boter. Doe de helft van de slakken erbij, schud ze goed door de boter en neem van het vuur; maal er wat peper boven. Snijd de overige slakken klein.

3. Roer in een kommetje de room los met de eierdooier. Schep drie eetlepels van de warme soep erbij en roer goed. Neem de soep van het vuur en klop met een garde het roommengsel erdoor. Voeg de kleingesneden slakken toe en verwarm de soep nog even op heel laag vuur door; laat niet meer koken! Breng op smaak met nootmuskaat.

4. Schep de soep in kommen, verdeel er de gebakken slakken over, garneer met peterselie en serveer. [MT]


foto © uitgeverij aagje blok


Dit recept is afkomstig uit ons boek KOCH! Duitse keuken anno nu, dat helaas is uitverkocht.0 comments

Related Posts

See All

Commenti


bottom of page