top of page
  • Aagje Blok

Engadiner Nusstorte


We zijn nog even op wintersport deze week! Dit keer skiën we naar Zwitserland. Een delicatesse uit Engadin is de Nusstorte, waarvoor we natuurlijk een recept hebben in Back! Het Duitse bakboek. Een Engadiner Nusstorte lijkt niet schrikbarend lastig, maar voor je het weet is ‘ie óf mierzoet óf gortdroog. Beide zijn te ondervangen, vreemd genoeg met een en dezelfde ingreep: geduld. Een Engadiner heeft echt tijd nodig om goed in te trekken – begin dus minimaal een dag van tevoren.

voor 1 taart

150 g koude boter (+ iets extra voor de vorm)

300 g bloem (+ iets extra voor de vorm)

450 g suiker

1 ei

snufje zout

200 g gedopte walnoten

200 g gedopte hazelnoten

250 ml slagroom

1. Snijd de boter in kleine vlokjes en doe die met de bloem, 125 g suiker, het ei en een snufje zout in een kom en kneed tot een glad deeg. Wikkel in huishoudfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast.

2. Hak de noten grof. Doe de resterende suiker met 2 el water in een pan en verwarm tot de suiker helemaal gesmolten is en een lichtbruine karamelkleur krijgt. Schep de noten erdoor en schenk de slagroom erbij; roer goed en laat ietsje inkoken.

3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 28 cm ø in met boter en bestuif met bloem; klop het teveel aan bloem eruit. Neem het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkvlak drievijfde van het deeg uit – het moet groter zijn dan de springvorm, omdat je een bodem en een rand van circa 4 cm moet kunnen vormen. Leg het deeg voorzichtig in de vorm, druk gelijkmatig uit en creëer een rand. Schep de vulling erin. Rol het resterende deeg uit en leg er als een deksel op; druk de randen voorzichtig aan.

4. Bak de taart 30 min. Verlaag de oventemperatuur dan tot 150 °C en bak nog eens 10 min.; het deeg moet mooi goudbruin zijn. Neem uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Laat zeker 12 uur intrekken!

Je kunt de Nusstorte met enkel walnoten maken, maar wij vinden een combinatie van noten juist heel lekker. Gebruikt wat je hebt; cashews of pecans zijn ook heerlijk!

Ook dit ‘avant/après-skirecept komt uit Back! (ISBN 9789082214918) [LT]


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page