top of page
  • Aagje Blok

Gekaramelliseerde uien


Klinkt naar niks bijzonders, toch? Uien? Think again! Dit is namelijk een ideaal gerechtje om te maken als je bijvoorbeeld toevallig veel uien op voorraad hebt, en je er vervolgens dagenlang mee uit te leven. Want gekaramelliseerde uien zijn heerlijk door een salade, als vulling in een tosti met oude kaas (!), boven op Flammkuchen of voor een snelle pastamaaltijd: spaghetti koken, mengen met deze uien, flinters Parmezaanse kaas en een flinke handvol rucola. Zalig!


6 grote uien

4 el olijfolie

2 el bruine basterdsuiker

4 el balsamico

zout, peper


1. Verwarm de oven voor op 170 ºC. Snijd de uien in dunne ringen van allemaal ongeveer gelijke grootte (anders is de helft straks nog niet gaar, en de andere helft al verbrand) en meng die in een ruime kom met de olie, suiker en balsamico en ruimschoots peper en zout.

2. Spreid de uien in een enkele laag uit op een of twee bakplaten. Rooster ze in de oven tot ze mooi bruin en gaar zijn – dit duurt circa 45 min., maar hangt ook een beetje van de uien af. Schep tussentijds een keer om.

3. Neem de uien uit de oven en verwerk verder, of laat afkoelen.


Nog een optie: maak er een saus van door 4 el bouillon aan de gare uien toe te voegen, een scheut port of rode wijn, een paar naaldjes rozemarijn en het geheel, terwijl je het verwarmt, wat in te koken en eventueel nog te binden.


foto © uitg.aagjeblok

0 comments

Related Posts

See All

Comentarios


bottom of page