top of page
  • Aagje Blok

Koken met een oudje: citroencakeNee, we zijn niet denigrerend en dit wordt geen koken met bejaarden. In onze reeks Koken met een oudje koken of bakken we met een recept uit een wat ouder kookboek. Want net als veel mensen hebben we de neiging steeds maar weer nieuwe kookboeken aan te schaffen, terwijl er toch prima exemplaren in de kast liggen. Boeken waar we graag op teruggrijpen als we zeker willen zijn van succes. Hoog tijd om de oudjes te eren!


Vandaag bakken we uit het Citruskookboek, ooit bij een witteboekenhal op de kop getikt. Het is van 2003, maar is nog tweedehands te krijgen. Alles wat we tot nu toe uit dit boek hebben gemaakt, is een succes. En dat wil wat zeggen, want veel kookboeken vallen bij daadwerkelijk testen snoeihard door de mand. Deze heerlijke citroencake is makkelijk en snel klaar. Een dagje laten intrekken verbetert de smaak aanzienlijk, maar of je dat lukt…225 g zelfrijzend bakmeel

1 tl bakpoeder

225 g basterdsuiker

225 g zachte boter

4 eieren, losgeklopt

geraspte schil van 2 citroenen

2 el citroensap


voor het bovenlaagje:

dungesneden schil van 1 limoen

sap van 2 limoenen

150 g basterdsuiker

  1. Verwarm de oven voor op 160 ºC. Vet een ronde cake- of springvorm in met boter en bestuif met wat meel; klop het teveel aan meel eruit. Zeef meel en bakpoeder boven een kom. Voeg de basterdsuiker, boter en eieren toe en klop romig.

  2. Roer citroenrasp en -sap erdoor. Schep het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en prik met de achterkant van een lepel op een paar plekken in.

  3. Bak circa 1 uur en 1 kwartier tot de cake goudgeel is en sponzig aanvoelt als je erop drukt. Een satéprikker die je erin steekt, moet er droog uit komen.

  4. Meng de ingrediënten voor het bovenlaagje. Neem de cake uit de oven en schenk de siroop er overheen. Laat de cake in de vorm volledig afkoelen.


Uitgeverij Veltman, isbn 9789059201248


foto Kelly Sikkema @unsplash0 comments

Related Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page