top of page
  • Aagje Blok

Kookboekcuriosa: Liberace c.s.


Wij Aagjes zijn dol op rare kookboeken – veelal wat ouder, reuze retro of ronduit absurd. Helaas bezitten we deze kunstwerkjes niet allemaal, maar echt… voor sommige zou je toch bijna een moord plegen. Luister en huiver!

1. Manifold Destiny: The One! The Only! Guide to Cooking on Your Car Engine! Ja, dit is precies wat je denkt: recepten, instructies en waarschuwingen voor koken in de auto. As you do. Het is een grappig, soms zelfs sarcastisch boek, waarbij de bereidingstijden aangegeven worden in mijlen. Er blijken mensen daadwerkelijk uit/mee te koken – de chickenwings zijn volgens meerdere lezers een groot succes. Veel plezier met je Cruise Control Tender Loin!

2. Cookery in colour van Marguerite Patten. Voor iedereen die graag hoofdpijn krijgt – man, wat een druk boek! Het dateert uit 1960 en we vonden het ooit in een van de talloze goededoelenwinkels die Engeland rijk is. De recepten zijn afgedrukt op knalkleuren die zelden smaakversterkend zijn – integendeel – en het geheel doet denken aan een te opgewekt kinderboek. Toch geeft het een prachtig tijdsbeeld, zij het af en toe misselijkmakend. Wat te denken van een gelei-ring van gecondenseerde tomatensoep met – natuurlijk – veel gelatine, garnalen en sla, ‘voor als je gasten hebt’. Gasten die je snel weer weg wilt hebben, lijkt me.

3. Spam – the Cookbook (klinkt bijna als ‘Spam the musical’!) van Marguerite Patten (daar is ze weer!). Een grappig boek met historische feiten maar ook recepten, op internet door fans geprezen om de ‘veelzijdigheid van Spam’. Deep Spam pizza, anyone? Overigens kun je op amazon.com ook gelijk een Spam-cutter meebestellen. In mijn herinnering is Spam helemaal niet zo lastig te snijden, maar wie ben ik.

4. Liberace Cooks! En niet zomaar: ‘from his seven dining rooms’. Nou lijkt ons dat je in een keuken kookt en niet in je eetkamer, maar een kniesoor die daarop let. Waar een ander ‘zomaar’ ergens in huis eet, doet Liberace dat natuurlijk met stijl en biedt ons gelukkig tips, bijvoorbeeld voor ‘dining informally but elegantly before the television set’. Mogen we overigens even de aandacht vestigen op de piano-geïnspireerde afzuigkap? [MT]

0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page