top of page
  • Aagje Blok

Tips & tricks


Wij Aagjes zijn dol op slimmigheden – keukentrucjes die het leven net even makkelijker maken. Of je reputatie redden...


1. Boter te hard

Als je vaker bakt, ken je het vast wel: het recept vraagt om zachte boter en je bent vergeten om die tijdig uit de koelkast te halen. Gelukkig komt de beroemde Mary Berry to the rescue: snijd de boter in blokjes en doe die in een kom met handwarm water. Laat 10 min. staan en giet het water af. Roer de boter zacht. En nee, je zit nu niet met een plas water: het vet in de boter stoot dat immers af.


2. Zout zout zout!

Soms schiet je gewoon uit, soms ben je te ongeduldig, soms smaakt een saus heerlijk maar blijkt die gerookte zalm alsnog heel zout uit te pakken. Snelste oplossing: flink wat (diepvries)peterselie erin! Andere optie, mits het recept het toelaat natuurlijk: twee blokjes (diepvries)spinazie.


3. Plat smaakje

Smaakt je pastasaus best lekker maar mist toch wat diepte? Ons culinaire duizendingendoekje: gerookt paprikapoeder. Zeker als je een lichte hand hebt kan dat echt wonderen verrichten. Doet het ook erg goed in een curry, overigens. Andere optie: wat citroensap.


4. Vissenbedje

Ook zo dol op de combinatie vis en fris? Wij maken graag vis met kruiden en citroen of limoen in de oven. Alleen hebben die plakjes citroen steevast de neiging eraf te glijden of onsmakelijk in te drogen. De oplossing is zo simpel dat het bijna gênant is dat we er niet eerder aan dachten… de vis op de citroen leggen. Beetje boter in een ovenschaal, plakjes citroen of limoen neerleggen, en dan je visje erop. Trekt heerlijk in, zonder droog te worden.


5. Halve taart

Sommige taarten moeten na het bakken overlangs gehalveerd worden, zodat je ze kunt vullen, zoals een victoria sponge. Slimmeriken hebben twee identieke springvormen en bakken stiekem gewoon twee helften, die ze later op elkaar plakken. Zuinige slimmeriken nemen floss. Wel graag zonder smaakje, anders krijgt je taart ongewild een muntaroma. Neem een flink stuk floss, wikkel de uiteinden om de wijsvingers van beide handen, steek een prikker aan de zijkant in de taart op de plek waar je wilt halveren, zet daar aan en trek de floss door de taart. Voilà, twee gladde helften!


foto © uitg.aagjeblok


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page