top of page
  • Aagje Blok

Vooral meenemen...!

Updated: Aug 23, 2023


We mogen weer naar Duitsland! Dat wil zeggen, mits je gevaccineerd bent of een negatieve coronatest kunt tonen. Heb jij plannen? Breng dan vooral ook eens een bezoekje aan een markt, supermarkt, bakker, slager etcetera voor een van deze ingrediënten of producten. Er is allerlei lekkers en handigs te krijgen dat in Nederland niet of nauwelijks te vinden is. In veel gevallen is het ook nog eens prima houdbaar én betaalbaar, dus ons devies luidt: inslaan!

* verse gist *

Bij elke Duitse supermarkt in het koelvak te vinden voor pakweg 25 ct per blokje (42 g); kom d’r maar eens om in Nederland. Geweldig als je zelf brood, pizza of andere gistbaksels wilt maken. Let goed op de datum: verse gist is circa drie weken houdbaar en gaat daarna een geheel eigen leven leiden. Verse gist is overigens goed in te vriezen. Je hoeft het niet eens te ontdooien: los het op in warme melk, zoals je eigenlijk altijd met verse gist doet als je aan recept begint.

* gemalen hazelnoten en amandelen *

Zelfs de kleinste dorpssupermarkt verkoopt zakjes (150 g) gemalen noten voor een spotprijs. Het maakt bakken tot een feest: taartdeeg wordt heerlijk luchtig, koekjes veranderen in prachtig shortbread en dat allemaal in een handomdraai.

* Hirschhornsalz *

Wat? Hirschhornsalz is een rijsmiddel, dat het vreemde effect heeft dat je baksel niet in de hoogte, maar in de breedte uitdijt. Daarom wordt het gebruikt in bijvoorbeeld Springerle en Lebkuchen. Nou eet je die op dit moment van het jaar niet, maar als je rond kerst weer aan het bakken slaat, zijn ze onmisbaar – en in Nederland onvindbaar. Neem dan gelijk een zakje Pottasche mee, zodat je ook Aachener Printen kunt bakken.

* maanzaad *

Nog zo’n geval: in Nederland in miezerige zakjes, hier gewoon in kloeke pakken, net als suiker of bloem. Bak er een fijne Mohn-Streusel mee, of de Mohnzopf uit BACK! Het Duitse Bakboek.


* jam!

Eigenlijk een aanrader voor elk vakantieland: jam. Want elk land kent zijn eigen jammetjes, en als er iets goed houdbaar is! Zo vind je in Duitsland heerlijke Mirabellenkonfitüre, kruisbessenjam (Stachelbeeren), kweeperenjam (Quitten), Pflaumenmus en perenjam. O, en een heleboel rabarberjam. Zalig op een plakje cake, of op een bakje Griekse yoghurt.


* Maultaschen *

Maultaschen zijn een soort uit de kluiten gewassen ravioli, die gegeten worden met gesmolten boter of een fijne bouillon. Je kunt ze natuurlijk zelf maken, maar er zijn ook kant-en-klare Maultaschen te krijgen die helemaal niet zo slecht zijn, bijvoorbeeld met brandnetel-kaasvulling. Handig als je haast hebt, en handig als je niet zo handig bent.

* wijn *

Duitsland telt maar liefst dertien grote wijnregio’s, die stuk voor stuk prachtige witte en rode wijnen leveren. Duik in die streken, zoals de Moezelstreek of Württemberg, gewoon de kleine dorpjes in. Je kunt er op talloze plekken wijn proeven én ter plekke (heel voordelig) kopen. Trollinger, spät- of grauburgunder of een klassieke riesling: echt, er is voor elk wat wils.

* bier *

Weissbier, Schwarzbier, Hefe, Malz, Radler en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De bierkeuze is in Duitsland schier oneindig, zeker als je je niet in een supermarkt waagt, maar in een zogenaamde Getränkehalle. Ga er op biersafari en durf je medeshoppers om advies te vragen. Even opletten: Weizenbier is niet unbedingt witbier, zoals veel Nederlanders denken, maar tarwebier (dat wel weer heel blond uit kan pakken).

* nog meer alcohol *

Duitsers zijn dol op een glaasje brandewijn zo nu en dan, en de keuze aan alcoholisch lekkers is enorm. Naast Birnenbrand is ook Pflaumenbrand een aanrader. En als je dan toch bezig bent: neem gelijk een flesje kirsch en Traubenlikör met ronddobberende druifjes mee. Voor de geoefende drinker kan een Kräuterschnaps leuk zijn, maar daar moet je echt van houden. En wie een mooi cadeau zoekt: Goldwasser. Met eetbare flinters bladgoud.

* verse mierikswortel *

Duitsers zijn er dol op, vooral in combinatie met gerookte vis. In Nederland zul je hooguit een potje of tube mierikswortelcrème vinden, maar Duitsers zijn niet voor een mierikswortelkleintje vervaard en kopen gelijk de complete wortel. Rasp ‘m bijvoorbeeld door zelfgemaakte mayonaise. Houd je van wasabi? Dan is verse mierikswortel je nieuwe verslaving!

* brood *

Een Duitse bakkerij is een ware broodhemel: broden en broodjes in alle soorten en maten, van bonkig zuurdesembrood tot mijn favoriet: Zwiebelbrot. Het is kakelvers, lekker, gezond en ook nog eens reuze betaalbaar. Probeer ook bijvoorbeeld eens Kartoffelbrot, heerlijk met een plakje zalm of oude kaas. Vraag alleen niet of ze het brood voor je willen snijden, want daar worden Duitse bakkers een beetje verdrietig van...

* sekt *

Sekt is net champagne, maar mag niet zo heten omdat het niet in de Franse Champagnestreek wordt gemaakt. Dat doet helemaal niets af aan de kwaliteit: je zult in Duitsland sektsoorten vinden die zich moeiteloos met hun Franse neef kunnen meten. Ga niet meteen voor de grote, bekendere merken, maar probeer de plaatselijke sekt van een van de wijnboeren.

© foto uitgeverij Aagje Blok | #Duitsland #Duitse boodschappen #maandzaad #Maultaschen #Brot


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page