top of page
  • Aagje Blok

Vooral meenemen uit Duitsland!We roepen het elk jaar weer: mocht je in Duitsland vakantie vieren, neem dan vooral allerlei lekkers mee naar huis! Van biertjes tot maanzaad, van verse mierikswortel tot Sauerkirschen – er is zo veel lekkers te krijgen dat je in Nederland óf niet kunt krijgen, of vele malen duurder is. En daarvoor hoef je echt niet allerlei markten af – al is dat wel heel leuk! – want veel lekkers vind je gewoon in de supermarkt. Wij kochten bijvoorbeeld…


1. Weinbergpfirsichlikör

Weinbergpfirsiche lijken op wilde perziken, maar hebben wat roder vruchtvlees en zijn minder zoet. Je vindt ze… nou, op de wijnhellingen, en laten we er daarvan aan de Moezel nou meer dan genoeg hebben! Dat ‘minder zoete’ blijkt overigens bij uitstek fijn voor likeur, want laten we eerlijk zijn: likeur kan lekker zijn, maar is ook vaak wel mierzoet. Deze Weinbergpfirsichlikör is heerlijk licht, niet heel zoet, en daardoor ideaal voor bijvoorbeeld over ijs, door een glaasje sekt of sap, etc.


2. Gemalen noten! In de Duitse keuken wordt veel met noten gebakken, en dat kan in Nederland nog best duur uitpakken. Deze zakjes vind je in elke supermarkt en ze zijn heel wat goedkoper dan in Nederland: beide zakjes bevatten 200g noten en kosten 2,09.


3. In vrijwel elke Duitse supermarkt loop je al snel tegen een ‘muur’ van Ostmann op: rijen en rijen zakjes en potjes met uiteenlopende kruiden en specerijen. Dat kunnen gangbare smaakmakers zijn, zoals selderijzout, peper & co, maar ook minder gangbare, zoals boragie, daslook, paddenstoelenpoeder en dit handige potje: citroenschil. Verse schil is natuurlijk lekkerder, maar je hebt niet altijd verse citroenen in huis, en een snufje uit dit potje haalt de smaak van een gerecht in één klap op.


4. Nog een stokpaardje van ons: koop eens een fles sekt. Sekt is mousserende wijn, net als champagne of cava, maar dan Duits. Vaak vind je in de zogeheten Winzerdorpen niet alleen uitstekende lokale wijnen, maar ook lokale Sekt. Ook in veel Duitse supermarkten kun je je hart ophalen aan regionale producten, inclusief plaatselijke wijn en Sekt. De fles op deze foto is overigens Luxemburgs – en dat lijkt geen ‘regio’, maar Luxemburg-Stad is vanaf ons Moseldorp maar een uur rijden. Niet duur, wel heel lekker.


5. Mogen we dan ook nog even pleiten voor Quarkbällchen? Kleine gefrituurde balletjes kwarkdeeg, bestrooid met fijne suiker. Klinkt misschien niet heel bijzonder, maar geloof ons – ze zijn verslavend lekker! Je koopt ze bij de bakker in piepkleine papieren zakjes. En ja, dat kan ook de supermarkt zijn. Want bij veel Duitse supermarkten vind je voor in de winkel een aparte bakkerij, veelal een filiaal van een wat grotere regionale keten. Trek je neus er vooral niet voor op: dergelijk ‘winkelbakkerijen’ zijn vaak verrassend goed!PS: onze eerdere tips vind je hier!

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page