top of page
  • Aagje Blok

Winzerkuchen | Druiventaart


Vandaag bakken we een heerlijke herfsttaart: Winzerkuchen. Een Winzer is een wijnboer, iemand die druiven teelt voor de wijn. Ons Moseldorp is zo'n typisch Winzerdorp – veel mensen bezitten (ten minste een deel van) een helling met eigen wijnstokken erop. Als semi-bewoners hebben wij enkel een flinke wijnstok voor het huis staan, die in onze afwezigheid liefdevol door de buren wordt verzorgd alsof we een huisdier hebben achtergelaten. De opbrengst is natuurlijk niet genoeg voor wijn, wel voor deze fijne taart.


voor de bodem

200 g bloem

4 el poedersuiker

snufje zout

1 ei

2 tl citroen- of limoensap

100 g zachte roomboter


voor de vulling

250 g druiven zonder pit, wit of gemengd

3 eieren

125 g suiker

1 zakje vanillesuiker

120 g gemalen amandelen

poedersuiker1. Zeef voor de bodem de bloem boven een kom. Voeg de poedersuiker toe, zout, ei en 2 tl citroensap. Meng en voeg de roomboter in vlokjes toe. Kneed tot een glad geheel, wikkel in plasticfolie en leg minimaal 30 min. in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 200 ºC en vet een springvorm van 26 cm ø in, bestuif met bloem en klop het teveel aan bloem eruit. Bestuif het werkvlak heel dun met bloem, rol het deeg uit tot een plak en leg die voorzichtig in de vorm. Druk uit en vorm een flinke opstaande rand. Prik de bodem een paar keer in met een vork en bak 12 min. in de oven voor. Neem uit de oven en laat iets afkoelen. Verlaag de oventemperatuur tot 180 ºC.

3. Was de druiven, verwijder de steeltjes, dep droog en halveer. Splits de eieren. Klop de eierdooiers los met de beide suikersoorten. Sla in een tweede kom de eiwitten tot stijve pieken en schep op de eierdooiers. Strooi de amandelen erop en schep alles voorzichtig om. Schep in de voorgebakken bodem en verdeel de druiven erover. Bak de taart in 45-50 min. gaar; als je er een satéprikker in steekt, moet die er droog uit komen en de bovenkant moet kleur gekregen hebben. Neem uit de oven, laat volledig afkoelen (de bovenlaag wordt pas door het afkoelen lekker ‘chewy’) en bestuif voor het serveren met poedersuiker.


Dit recept is afkomstig uit ons boek BACK! Het Duitse Bakboek, dat je hier en in de (online) boekhandel kunt kopen.


foto © uitg. aagjeblok0 comments

Related Posts

See All

Σχόλια


bottom of page