top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt: mini-gugelhupf


oftewel: mini-tulbandjes met appel en calvados


Wij Aagjes bakken met enige regelmaat een 'echte' grote tulband, maar vaak is dat toch wel wat veel van het goede. Daarom sloegen we gelijk toe toen we een bakvorm vonden voor kleine tulbandjes – zo wordt de boel namelijk ook wat minder snel droog! Al blijft wel de vraag hoe we die in het Duits moeten noemen... Mini Gugelhupf? Gugelhüpfchen?


ca. 18 stuks


wat olie voor het invetten*

1 zure appel

2 el calvados

200 g bloem + wat extra voor het invetten

2 tl bakpoeder

1 tl kaneel

1 tl gemberpoeder

75 g gemalen amandelen

100 g zachte boter

75 g donkere basterdsuiker

2 el honing

2 grote eieren


voor het glazuur:

2 el calvavos

130 g poedersuiker


1. Vet een vorm voor mini-tulbandjes in olie en bestuif met bloem. Doe dit heel zorgvuldig (denk ook aan het ‘staafje’ in het midden!), anders krijg je ze er van je leven niet meer uit.

2. Schil de appel en rasp fijn; schep de rasp om met de calvados. Meng in een kom de bloem met bakpoeder, kaneel, gember en amandelen. Verwarm de oven voor op 180 ºC.

3. Klop de boter romig met de basterdsuiker en honing; voeg een voor een de eieren toe en klop tot die zijn opgenomen. Doe de geraspte appel er met het vocht bij en schep beetje bij beetje het bloemmengsel erdoor. Klop niet te lang, dan worden de tulbandjes taai.

4. Schep met een lepel wat van het beslag in de vormpjes (maak ze ongeveer 2/3 vol) en verdeel goed. Strijk de bovenkant glad, zet de vorm in de oven en bak de tulbandjes in 20-25 min. gaar. Test dit door een satéprikker in het dikste deel te steken: deze moet er droog uit komen.

5. Neem de vorm uit de oven en laat de tulbandjes circa 5 min. afkoelen; keer dan voorzichtig om, bijvoorbeeld op een hand- of theedoek. Laat op een rooster afkoelen en bak de overig tulbandjes.

6. Maak het glazuur: roer de poedersuiker los met de calvados en teken streepjes op de afgekoelde tulbandjes.


* je kunt ze eventueel ook met boter invetten: neem een langwerpig stukje boter en draai dit rond in de openingen. De tulbandjes worden overigens wel mooier als je de vorm invet met olie en met bloem bestuift – de rand wordt net wat knapperiger en bruiner.


© foto uitg. aagje blok


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page