top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt voor kerst: hartige koekjes, oftewel Knabbereien


Wij bakken voort! En omdat je met de feestdagen niet alleen maar trek hebt in zoetigheid, hebben we vandaag een recept voor zoutjes. Minder moeilijk om zelf te maken dan je denkt en heerlijk voor kerst of oudejaarsavond; lekker met een Duits biertje, glaasje wijn, glaasje Sekt….


Käsegebäck | Kaaskoekjes voor circa 40 stuks

150 g geraspte geitenkaas* 150 g tarwebloem snufje zout ½ tl (knoflook)peper 150 g zachte boter in vlokjes 1 eierdooier + 1 dooier voor de afwerking kummel voor het bestrooien (ca. 2 el)


1. Vermeng in een kom de geraspte kaas met de tarwebloem, een snufje zout en de peper. Voeg de boter en 1 eierdooier toe en kneed met de hand tot een glad deeg. Wikkel in plasticfolie en leg 30 min. in de koelkast. 2. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif je werkvlak met bloem, neem het deeg uit de koelkast en rol het tot circa 3 mm dik uit. Steek met een vormpje of bijvoorbeeld een klein glas koekjes uit en leg deze op de bakplaat. 3. Klop in een kopje de extra eierdooier los met 1 tl water en bestrijk de bovenkant van de koekjes ermee. Bestrooi met kummel naar smaak en bak in circa 20 min. gaar en goudgeel. Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen.


*Kummel en geitenkaas zijn een heerlijke combinatie. Houd je niet van geitenkaas? Maak de koekjes dan met geraspte oude kaas.


Curry-Nuss-Cracker | Kerrie-notenkoekjes voor circa 50 stuks

150 g cashewnoten 70 g pistachenoten (gedopt gewicht) 200 g tarwebloem 1½ tl zout 3 tl kerriepoeder 100 g zachte boter in vlokjes 80 g crème fraîche 1 ei + 1 dooier voor de afwerking


1. Maal de cashewnoten en 60 g pistachenoten fijn. Doe in een kom en vermeng met bloem, zout, kerriepoeder, boter, crème fraîche en het hele ei. Kneed met de hand goed door, wikkel in plasticfolie en leg 30 min. in de koelkast. 2. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif je werkvlak met bloem, neem het deeg uit de koelkast en rol het tot circa 3 mm dik uit. Steek met een vormpje of een klein glas koekjes uit en leg die op de bakplaat. Hak de achtergehouden pistachenoten klein. 3. Klop in een kopje de extra eierdooier los met 1 tl water en bestrijk de bovenkant van de koekjes ermee. Bestrooi met de fijngehakte pistaches en bak in circa 12 min. gaar en goudgeel. Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen.


Dit recept is afkomstig uit ons boek Back! Het Duitse bakboek, dat je hier en in de (online) boekhandel kunt kopen.


Foto © uitgeverij Aagje Blok


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page