top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt voor kerst: Zimtsterne


In Duitsland wordt fanatiek gebakken in de voorbereiding op kerst: van klein grut zoals Dominosteine, Vanillekipferl en Bethmännchen tot het serieuzere werk als een kerststol. De komende weken vind je hier onze kerstfavorieten; vandaag trappen we af met Zimtsterne, oftewel kaneelsterren.


voor ca. 25 Sterne

100 g gemalen hazelnoten

125 g gemalen amandelen

2 eiwitten

zout

½ tl citroensap

125 g suiker

1 zakje vanillesuiker

2 tl kaneel

poedersuiker

bakpapier, stervormige uitsteker, grote diepvrieszak


1. Meng de hazelnoten en amandelen.

2. Klop in een kom de eiwitten met een snufje zout en het citroensap stijf. Strooi er voorzichtig de suiker bij en blijf roeren tot de suiker is opgenomen. Houd 3 el van dit mengsel apart.

3. Schep voorzichtig de vanillesuiker, kaneel en de noten door de eiwitten. Doe het deeg in een grote diepvrieszak en leg minimaal 2 uur in de koelkast.

4. Verwarm de oven voor op 150 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg nog in de diepvrieszak tot 1 cm dik uit*. Knip de diepvrieszak vervolgens aan één kant los en klap de zak open. Steek met het vormpje sterretjes uit; druk de onderkant tussentijds in wat poedersuiker om plakken te voorkomen. Leg de sterretjes op de bakplaat; roer het resterende eiwit los met wat druppels water en bestrijk de koekjes ermee.

5. Bak de Zimtsterne onder in de oven 15-18 min. Ze mogen onderop niet meer plakken; dit kun je testen door de bakplaat voorzichtig heen en weer te schuiven.

* Zimtsterne-deeg kan vreselijk plakken en je keuken in een slagveld veranderen. Door het deeg in een plastic zak uit te rollen, plakt het niet aan je deegroller vast, noch aan je aanrecht, noch aan jezelf. Het koelen van het deeg versterkt dat.


Zimtsterne zijn lastige klanten om te bewaren: in een afgesloten trommel worden ze al snel zacht. Kies een trommel of glazen pot die net niet helemaal goed sluit; luchtdicht is hier dus uit den boze!


Dit recept is afkomstig uit ons boek KOCH! Duitse keuken anno nu, dat helaas niet meer te verkrijgen is.


Foto © Hlphoto@Dreamstime.com


#Duits #koekjes #kerst

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page