top of page
  • Aagje Blok

Aagje leest: Duitse kookboeken



Er wordt ons regelmatig gevraagd of er ‘ook leuke Duitse kookboeken zijn’. Ons antwoord, in goed Duits: jein. Ja, natuurlijk zijn er heel erg leuke Duitse kookboeken, en nee – niet of nauwelijks in het Nederlands. Je zult bovendien nog best moeite moeten doen om een leuk Duitstalig boek in Nederland te krijgen, want dat blijft voor velen toch echt een blinde vlek...


Overigens wordt de kookboekenmarkt ook in Duitsland sterk gekleurd door de usual suspects: Ottolenghi, Nigella, Jamie Oliver, al heeft Duitsland natuurlijk ook zijn eigen tv-koks en hun boeken, zoals Tim Mälzer en Nelson Müller. Toch zijn er wat ons betreft (sorry, heren) leukere boeken. Onze (Duitstalige) top-5 van deze maand:


• Manuela Rüther – Kartoffel Küche [ISBN 9783831042746]

Wij Aagjes zijn eigenlijk nooit zulke fans van monoboeken, over bv. alleen maar appeltaart. Maar dit boek is daarop echt een uitzondering, omdat Rüther niet alleen klassiekers maakt (denk Kartoffelpuffer of Kartoffelsalat), maar ook rustig uitpakt met een zoete Kartoffelpudding of Kartoffelschmarren mit Rosinen. Goede recepten, fijn overzichtelijk en met ingrediënten die je ook hier kunt vinden. Aanrader!


• Nicola Kinghorn en Julia Hofmann – Ein Jahr quer durchs Bet [978-3-946642-08-4]

Beide dames runden jarenlang hun eigen eettentje in Frankfurt, Matilda’s Kitchen. Inmiddels wordt de boel geleid door Julia, maar de dames maakten nog wel samen dit kookboek, dat ingedeeld is naar de maanden en, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikmaakt van seizoensproducten en -smaken. De vrolijkheid spat er vanaf, en het herbergt werkelijk van alles, van soepen en salades tot Brotaufstriche en fenomenale Zimtschnecken. Veel inspiratie, en alles heel maakbaar. Je kunt het boek ook via hun site bestellen, www.matildaskitchen.de


• Anne-Katrin Weber en Sabine Schlimm – Küchenschätze [ISBN 978-3-8338-2048-9]

Dit is een al wat ouder boek (2010), maar het is nog goed verkrijgbaar en is ideaal voor iedereen die gerechten uit de ‘klassieke’ Duitse keuken wil maken. Krautwickel, Köningsberger Klopse, maar ook toetjes en gebak, of zelf likeur of jammetjes maken. De wat moderne draai zul je er zelf aan moeten geven, maar deze recepten bieden je een heel goede basis om dat te doen.



• Anne-Katrin Weber – Die vegetarische Fünf-Zutaten-Küche [ISBN 978-3-95453-164-6]

Daar is ze nog een keer! Weber moet een van de productiefste Duitse kookboekauteurs zijn, want stiekem hebben we al heel wat – heel uiteenlopende – boeken van haar in huis. In dit geval ook nog eens met onze favoriete fotograaf: Wolfgang Schardt. De recepten zijn makkelijk en lekker, al zijn die vijf ingrediënten wel een tikkie gelogen: vijf verse. En dan nog een heel stel uit je voorraadkast. Tja... Je vindt in dit boek een mengsel van niet-typisch Duitse recepten zoals gnocchi, alsook moderne varianten op bv. Strudel en Buletten. Weber en Schardt hebben trouwens ook een fijne website met prachtige foto’s: www.veggielicious.de


• Andreas Neubauer – Das Kochbuch, 400 Rezepte für jeden Tag [isbn 978-3-8338-2308-4]

Dit is het lijvigste boek van het stel: 480 pagina’s dik, vol kleine en grote recepten. Het is al een tikkie ouder (2011) en is niet makkelijk te vinden, maar het is zo goed, dat we het toch willen aanraden. Hier vind je klassiekers als Pilzragout mit Speckknödelchen, maar ook verfijnder cq moderner werk, zoals Garnelen-Safran-Gelee mit Blumenkohlcreme. Een boek bomvol lekkers, inclusief broodrecepten, die allemaal ook nog eens steevast kloppen. Het enige dat ontbreekt, is het betere zoete bakwerk: je vindt in dit boek geen taarten, cakes etc. Maar ja, daarvoor kun je gewoon ons boek BACK! kopen... toch?


0 comments

Related Posts

See All
bottom of page