top of page
  • Aagje Blok

aagje maakt: Fleckerl met zalm


 Vandaag eten we pasta. Geen Italiaanse, maar Duits/Oostenrijkse pasta. Want veel mensen eten net als wij Aagjes wat graag pasta, en toch kennen maar weinigen de Duitse cq Oostenrijkse pastavarianten zoals Schupfnudeln of Maultaschen, uit de kluiten gewassen ‘ravioli’ geserveerd met veel gebakken uien of bouillon.

 

Maar dit zijn Fleckerl, die je vooral tegenkomt in Oostenrijk en het zuiden van het land. Het zijn een soort dunne pasta-‘ruiten’ die je zo met een saus eet, of in een Auflauf, een ovenschotel met bijvoorbeeld uien en veel gegratineerde kaas, geserveerd met een salade.

 

In Nederland zijn Fleckerl nauwelijks te krijgen; wij kookten in dit geval lasagnevellen, sneden er brede repen van en maakten van die repen weer ruiten. Geht auch!

 

voor 4

 

400 g Fleckerl

kruiden- of groentebouillon (kan van een blokje)

200 g gerookte zalm

125 g mascarpone

geraspte schil van 1 flinke onbespoten citroen

knoflookpeper

ca 12 stengels bieslook*

 

1. Zet een ruime pan bouillon op, of water – voeg in dat geval bouillonblokjes toe zoals op het doosje van de bouillon staat aangegeven (meestal 1 blokje per 4 dl; met goede bouillon krijgt dit gerecht net wat meer smaak). Breng aan de kook en kook de Fleckerl al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Snijd of scheur ondertussen de zalm boven een ruime kom in flinters. Voeg mascarpone en citroenrasp toe en meng goed dooreen; schep wat bouillon van de pasta erop om het geheel dunner te maken. Breng goed op smaak met knoflookpeper. Was de bieslook, schud droog en knip boven de kom klein met een keukenschaar.

3. Giet de Fleckerl af en houd wat bouillon achter. Voeg de pasta toe aan de mascarpone en zalm, schep goed om en roer eventueel nog wat kookvocht erdoor. Serveer direct.

 

* Je kunt in plaats van bieslook ook dille gebruiken; neem dan een flinke handvol.


© foto en tekst uitg. aagjeblok


0 comments

Related Posts

See All

Comentarios


bottom of page