top of page

Aagje maakt: Frankfurter Grüne Soße

  • Aagje Blok
  • Apr 9
  • 2 min read


Vandaag maken we een heerlijke Duitse klassieker met een wat vreemde naam: Frankfurter Grüne Soße. En nou niet denken dat dat alleen een saus is, want die saus speelt wel de hoofdrol, maar krijgt gezelschap van krieltjes en eieren. Het is een ideaal voorjaarsgerecht: fris, snel klaar en relatief simpel. Je kunt de saus met allerlei tuinkruiden naar keuze maken, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat dille volgens mijn (Duitse) schoonmoeder dus echt niet kan. Dat je het maar weet!

 

voor 4 personen

 

9 eieren

1 berg kruiden: 1 bos bieslook, 1 bos gladde peterselie, 1 bos kervel, 1 bos zuring, 1 doosje tuinkers, 1 flinke handvol komkommerkruid (bernagie)

200 g crème fraîche

500 ml Griekse, stevige yoghurt

1 tl mosterd

2 tl zout

1 kg ongeschilde krieltjes

½ tl kummel

grof zeezout

 

  1. Kook de eieren hard (6-7 min.) en laat ze schrikken onder koud water; pel en halveer ze, en snijd 1 ei klein. Was alle kruiden, dep ze droog en snijd ze grof. Doe ze met de crème fraîche in een kom en pureer met een staafmixer. Voeg beetje bij beetje de yoghurt, mosterd en 1 tl zout toe en pureer tot een mooie, romige saus. Doe over in een kom en zet weg.

  2. Boen de krieltjes goed schoon, doe ze in een pan met 1 tl zout en kummel en giet er koud water op tot ze net onderstaan. Kook in circa 20 min. gaar. Giet af en schud al dampend even om.

  3. Schep voor iedereen wat Grüne Soße in een diep bord en leg op elk bord 2 halve eieren en krieltjes naar smaak; garneer met het kleingesneden ei. Geef er in een apart kommetje wat zeezout bij, zodat iedereen zijn kriel eventueel nog kan kruiden.

 

 

foto © uitg aagjeblok


Comments


  • Bluesky_Logo.svg
  • Black Pinterest Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Bluesky_Logo.svg

© 2024 Uitgeverij Aagje Blok

bottom of page