top of page
  • Aagje Blok

aagje maakt: Maultaschen


Het is vandaag Wereldpastadag! Nou zullen de meeste mensen daarbij aan Italiaanse pasta denken, maar wist je dat ook de Duitse keuken heerlijke 'eigen' pasta's kent? Denk aan Spätzle, Schupfnudeln of deze heerlijke kussentjes: Maultaschen. Het zijn een soort uit de kluiten gewassen, rechthoekige 'ravioli'. De enige ‘echte’ zijn Schwäbische Maultaschen, die gevuld worden met spinazie, braadworst en uien en geserveerd in runderbouillon. Inmiddels door de EU erkend als regionale specialiteit, waren deze kussentjes ooit typisch iets voor arme mensen: goedkoop deeg met een vulling van restjes. Voor puristen is variëren op de Schwäbische variant volstrekt uit den boze, maar wij vinden deze versie stiekem toch heel lekker.


voor 4 porties


voor het deeg:

300 g bloem

zout

4 middelgrote eieren

olijfolie


voor de vulling en het serveren:

400 g wilde spinazie

3 tenen knoflook

2 el zoute boter

250 g roomkaas met kruiden en knoflook

100 g (vega)spekblokjes


2 uien

peper, zout, verse nootmuskaat

lenteuitje, tuin- of waterkers

bloem om te bestuiven


1. Maak het deeg: doe de bloem met een snuf zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Klop in een kommetje 3 eieren los met 3 el koud water en 2 el olie. Voeg toe aan de bloem en kneed tot een glad deeg. Wikkel het in plasticfolie en laat 45 min. in de koelkast rusten.

2. Was ondertussen de spinazie grondig en laat uitlekken. Snijd klein. Pel en snipper de knoflooktenen. Smelt 1 el boter in een ruime wok en bak daarin kort de knoflook en de spinazie; schep steeds goed om en breng op smaak met peper en zout. Doe het mengsel over in een vergiet en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Laat afkoelen.

3. Splits het resterende ei. Roer de dooier los met de roomkaas. Bak in een pannetje zonder olie of boter de spekblokjes uit. Voeg ze toe aan de roomkaas. Meng vervolgens de uitgelekte spinazie erdoor.

4. Neem het deeg uit de koelkast en halveer de bol; leeg een helft weer terug in de koelkast. Rol op een met bloem bestoven werkvlak die ene helft dun uit (circa 45 x 45 cm). Markeer de helft. Schep op de onderste helft 15 kleine bergjes vulling op gelijke afstand van elkaar. Bestrijk ruimte tussen de bergjes met eiwit.

5. Klap nu voorzichtig de bovenste helft over de vulling. Druk de ruimte tussen de hoopjes goed aan. Snijd de vierkanten met een radertjes los en druk de randen van elke Maultasche goed dicht, bv. met de tanden van een vork. Doe hetzelfde met het resterende deeg en de resterende vulling.

6. Snipper de uien. Was de lente-ui en snijd heel fijn; was de tuinkers en schud droog. Breng een ruime pan met water en zout aan de kook en kook de Maultaschen in 8-10 min. gaar. Schep ze voorzichtig uit het water, laat ze iets uitlekken maar houd ze warm. Smelt ondertussen de resterende boter en bak daarin de uiensnippers goed bruin; breng krachtig op smaak met peper. Doe de Maultaschen over in een schaal en rasp er wat nootmuskaat boven. Schep de boter en de uien erover, bestrooi met lente-ui en tuinkers, en serveer met een groene salade.


Dit recept is (iets aangepast) afkomstig uit ons boek KOCH! Duitse keuken anno nu, dat helaas niet meer leverbaar is.
foto © LeePoynt | Shutterstock

0 comments

Related Posts

See All

コメント


bottom of page