top of page
  • Aagje Blok

Aagje maakt: sneeuwvlokjes


Vrijdag a.s. is het weer St. Maarten en als je in een streek woont waar de kinderen ‘daaraan doen’ – zoals wij vroeger – sta je natuurlijk ’s avonds aan de deur met een leuke traktatie om uit te delen als beloning voor het mooie zingen. En in plaats van de ruim voorhanden uitdeelzakken van de grootgrutters, of iets gezonds als mandarijntjes (welk kind zit daar nou op te wachten?) kun je natuurlijk ook zelf iets maken. Iets kleins wat – leuk verpakt– makkelijk uit de delen is. Bijvoorbeeld deze Duitse koekjes: Schneeflöckchen.


Dit zijn eigenlijk een beetje vreemde koekjes, vanwege de grote hoeveelheid maïzena die wordt gebruikt. Maar ze zijn overheerlijk en doen hun naam eer aan, want ze smelten op de tong!


voor 32 koekjes


250 g zachte boter

100 g poedersuiker

200 g maïzena

150 g bloem

snufje zout

1 tl vanille-extract

rasp van 1 bio-citroen

poedersuiker voor het bestuiven


voor de frambozencrème

125 g frambozen

250 g mascarpone

4 el poedersuiker


1. Klop in een kom de boter en poedersuiker los. Zeef de maïzena en de bloem erboven, voeg zout en vanille toe, evenals de geraspte citroenschil, en meng goed. Kneed tot een glad deeg en maak er een rol van pakweg 2 cm doorsnee van. Wikkel in plasticfolie en leg circa 30 min. in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 160 °C. Neem de deegrol uit de koelkast, verwijder de plasticfolie en snijd plakjes van het deeg; leg deze met enige tussen- ruimte (ze dijen nogal uit!) op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze met een vork iets plat. Bak de koekjes 15 min.; ze blijven licht van kleur, maar mogen binnenin niet meer zacht zijn. Neem ze uit de oven, laat ze volledig afkoelen en bestuif met poedersuiker. Schneeflöckchen moeten licht kruimelig zijn en op je tong smelten.

3. Doe de frambozen, mascarpone en poedersuiker in een kom en pureer met een staafmixer. Je kunt de frambozen eventueel eerst pureren, zeven en dan door de mascarpone scheppen; zo mijd je pitjes. Gebruik de crème direct of zet 30 min. in de koelkast, schep dan in een spuitzak en spuit met een stervormig mondje een dot op een koekje. Plak daar vervolgens een ander koekje op.

4. Verpak elk koekje in een klein cadeauzakjes, dat deelt makkelijker uit en ziet er ook nog eens heel mooi uit!


Dit recept is afkomstig uit ons boek BACK! Het Duitse bakboek, dat hier op onze site en in de (online) boekhandel te koop is.


foto © AG Creations@Shutterstock.com


0 comments

Related Posts

See All
bottom of page