Bandnudeln mit Rote-Bete-Püree und Mohn
- Aagje Blok
- 17 jun
- 2 minuten om te lezen
oftewel: | Pasta met bietjes-mierikswortelpuree en maanzaad

Wij Nederlanders gebruiken zelden maanzaad. Af en toe moet een bolletje eraan geloven, maar verder doen we er eigenlijk weinig mee. Duitsers zien dat heel anders: ze maken er heerlijk gebak mee, gooien het doodleuk door een dessert of – zoals hier – door de pasta.
voor 4
2 à 3 verse rode bietjes
2 lente-uitjes
125 g crème fraîche
geraspte schil van ½ citroen
400 g brede lintpasta
stukje verse mierikswortel
snufje zoet paprikapoeder
1 el gezouten boter
2 el maanzaad
grof zeezout, peper
1. Borstel de bietjes schoon en doe ze in een pan met koud water. Breng aan de kook en leg een deksel op de pan; laat een kier open, zet het vuur lager en gaar de bietjes in ca. 50 min.; ze moeten zacht genoeg zijn om straks te kunnen pureren. Giet af, laat iets afkoelen en trek het vel eraf. Snijd de lente-uitjes klein. Pureer met een staafmixer de bietjes met de lente-ui, crème fraîche en citroenschil en doe over in een kom.
2. Breng een ruime pan met zout water (of bouillon) aan de kook en kook daarin de pasta beetgaar.
3. Schil de mierikswortel en rasp heel fijn. Verwarm de bietjespuree op laag vuur in een steelpannetje en breng op smaak met zout en paprikapoeder.
4. Smelt de boter in een steelpannetje en roerbak daarin de maanzaadjes. Breng op smaak met zeezout en peper.
5. Giet de pasta af en meng er de geraspte mierikswortel en de bietjespuree doorheen. Verdeel over 4 borden en bestrooi met maanzaad.
Tip
Je kunt om tijd te besparen ook kant-en-klare gekookte bietjes gebruiken. Snijd ze voor je ze pureert in blokjes. Voorgegaarde bietjes leveren wel een andere kleur op – eerder roestrood dan lila of roze. De smaak is niet echt anders. Overigens: verse mierikswortel is behoorlijk scherp (denk: wasabi), dus houd je een beetje in. Eenmaal warm verliest het snel zijn smaak, vandaar dat we het niet meewarmen in de saus.
Dit recept is afkomstig uit ons boek KOCH! De Duitse Vegetarische Keuken
foto: uitg. aagjeblok
Comments