top of page
  • Aagje Blok

Bietenkoekjes met yoghurtdip


Deze week is het de ‘Week van de smaak’. Nou is het bij ons altíjd de week van de smaak, maar goed, kennelijk is het nodig om er landelijk toch nog eens extra aandacht aan te besteden. Geen punt! Wat dacht je van een overheerlijk recept voor vegetarische burgers, die nou eens heel anders van smaak zijn dan de meer ‘traditionele’ op basis van noten? We maken ze van bietjes en appel; ze zien er prachtig uit en je krijgt ook nog eens lekker extra groente binnen. Win-win dus!


voor 4-6

voor de koekjes:

150 g rauwe verse biet

150 g zure appel

3 lente-uitjes

100 g feta

5 el havermout

1 ei

2 tl komijnpoeder

1 tl kurkuma

100 g sesamzaadjes (zwart en wit gemengd, of alleen wit)


voor de dip:

170 g Griekse yoghurt

1 el yoghurtmayonaise

½ limoen

1 knoflookteentje

paar takjes dille

paar sprietjes bieslook

zout, peper


1. Roer voor de dip de yoghurt los met de mayonaise, het limoensap en een paar sliertjes fijngesneden limoenschil. Kneus het knoflookteentje en snijd het heel fijn. Was de dille en bieslook en snijd (of knip) fijn; meng dille, bieslook en knoflook door de saus. Breng op smaak met zout en peper en zet weg.

2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Boen de biet schoon, verwijder eventueel loof en rasp de benodigde hoeveelheid. Schil de appel en rasp eveneens; snijd de lente-uitjes in ringen en de feta klein. Meng in een kom de geraspte biet met de appel, lente-uitjes, feta, havermout, het ei en de specerijen. Proef en voeg eventueel nog wat zout of limoensap toe (afhankelijk van het zoutgehalte van de feta). Vorm er met vochtige handen 12 koekjes van (ongeveer 6 cm groot) en druk die met je handen plat.

3. Strooi de sesamzaadjes op een bord en wentel voorzichtig de koekjes erdoor. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze 20 min. in de oven; pas op dat de sesam niet verbrandt. Serveer met de dip.


Je kunt deze koekjes als voorgerecht serveren, of met een salade en wat brood als hoofdgerecht.


Dit recept komt uit Koch! vegetarisch, ISBN: 9789462501393.


foto: © casanisa@Shutterstock


0 comments

Related Posts

See All
bottom of page